Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Människor verkar ge igen för gammal ost – och SD växer

Annons

Kan inte låta bli att fundera över hur vårt land kunnat bli som den nu är. Akuta problem dyker upp på löpande band och en växande skara känner otrygghet i vardagslivet. Orsaken är lätt att hitta, det mesta beror på politiska beslut som visat sig vara åt helsike fel. De så kallade förtroendevalda har inte ens följt gällande lag där tydligt står vad deras uppdrag går ut på.

En förenkling av vad lagen säger är att de förtroendevalda är skyldiga att på bästa sätt förvalta invånarnas pengar. I klartext betyder det att skattepengarna skall hanteras och fördelas till vad de är avsedda för. Det skall aldrig kunna bli ebb i kassan inom skolan, vården, polisen eller försvaret. Tyvärr togs tjänstemannaansvaret bort, vilket bäddat för fritt fram att slösa och missköta hanteringen av invånarnas pengar utan några konsekvenser.

Det politiska maktsystem vi har och det instabila politiska läget bäddar för att det hela kommer att urarta för invånarnas del. Politiker framhåller ofta att besluten är fattade i demokratisk ordning, vilket är helt felaktigt, det handlar om att kunna enas bakom ett majoritetsbeslut. De beslut som fattas består av kompromisslösningar för att uppnå denna majoritet utan att ens behöva bry sig om konsekvenserna för invånarna.

De krisande kommunerna och landstingen är konsekvenser av tidigare lokalt fattade beslut men också på riksnivå. Många kommunledningar med stor flyktingmottagning känner sig i dag överkörda och maktlösa. Vad det handlar om för deras del är att de gamla trogna väljarna blir straffade för någonting de inte gjort eller haft en möjlighet att säga ifrån om. Nu verkar många kommit på hur man ger igen för gammal ost och SD växer.

Med en minst sagt svag minoritetsregering förvärras läget för varje dag, det krävs omedelbara åtgärder som istället dras i långbänk. Som det här med ett gemensamt ställningstagande mot det ökade våldet och kriminaliteten. Varför sätta sig ner med en regering som om det skulle sys ihop en gemensam lösning, skulle slå sig för bröstet och ta åt sig äran. Kan förstå att M och KD uppfattat det så.

Med en femtedel av väljarna bakom sig men ändå inte får vara med, kommer de förslag regeringen lägger fram att mötas med misstro. De som finns i regeringen stod och tog emot flyktingar och utländska yrkeskriminella med öppna armar, hur skall de då kunna få rätsida på det problem de varit med om att skapa? Hur reparerar man sina egna misstag utan att tappa ansiktet? Naturligtvis skulle SD fått vara med och lägga sina förslag som antagligen är effektivare än alla de övrigas tillsammans. Det är hårdhandskar som behövs, inte silkesvantar.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare