Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mänsklig värme kan aldrig ersättas av övervakningskameror

Avsikten med min insändare är inte att "tala för min egen sjuka mor". Hon finns tyvärr inte med oss längre. Sina sista år tillbringade hon efter div fallolyckor, benbrott och en svår lunginflammation på Gävle sjukhus. Som färdigbehandlad blev hon flyttad till korttidsboendet på Bergmästargården. Inte utan strid kan tilläggas. Det rådde en ständig kamp mot biståndshandläggare som ansåg att vår gamla mamma gott kunde flytta hem. Efter att mamma drabbats av en livshotande lunginflammation, där vi anhöriga suttit på vak, kom förslaget att hon skulle flyttas till direkt hem. Strid igen. Kampen var dock inte förgäves. Mamma fick komma en sista gång till Bergmästargården.

Nu har Gävles kommunpolitiker bestämt att avskaffa korttidsboendet. Det ska ersättas med en, som alla vet, redan överbelastad hemtjänstpersonal.

En äldre person som är färdigbehandlad på sjukhus men för svag att klara sig hemma behöver ett korttidsboende med personal dygnet runt. Att ersätta den möjligheten med övervakningskameror är ju helt befängt.

Varför ska nedskärningarna i samhället alltid drabba den svagaste gruppen i samhället? Den grupp som i många fall har svårast att göra sin röst hörd.

Visa empati för våra gamla och svaga. Låt korttidsboendet fortsätta vara länken för den färdigbehandlade innan denne är stark nog att flytta hem igen. Gör om och gör rätt.  En övervakningskamera i hemmet kan aldrig ersätta den mänskliga värme som personalen på ett korttidsboende kan erbjuda.

Eva Olsson, Kerstins dotter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare