Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Med eget ansvar för hälsan kommer också krav på åtgärder

Annons

Kommentar till Svar till Patrik Stenvard (M), och Camilla Strömberg (M): Vi måste se till att barn inte ärver ohälsa

Det författarna till denna debattartikel skriver är sant. Hälsan och ohälsan hänger ihop med arv och miljö, men även med kunskap, god arbetsmiljö, en lön som man kan leva på, bra bostäder som man har råd att betala och med möjligheten att känna innanförskap i samhällskroppen.

Förutom den otroligt viktiga skolhälsovården så behöver också primärvården få mandat och resurser till att inte bara släcka bränder utan också för att arbeta med folkhälsa. Här har vi tappat en stor, viktig del när distriktssköterskorna förlorade sina lokala områden, sina mottagningar.

Hälsoundersökningar vid 40- och 50-års-strecket är goda exempel, men också en högkvalitativ vård när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar - dit hör även stroke. Båda dessa ack så viktiga enheter, hjärtkliniken och stroke"kliniken", påverkar länets medborgare när det gäller överlevnad och minskade restsymtom genom att ha möjlighet att följa de nationella riktlinjer som finns med direktspår och snabb behandling, oavsett om vi bor i Nordanstig eller i det alltid mest centrala Gävle – detta har också med hälsa att göra.

En jämlik vård alltså för alla medborgare på samma sätt som ett jämlikt skattetryck. Ohälsa är alltså något som man jobbar med genom hela livet för att säkerställa individens autonomi och hens upplevelse av hälsa.

Som sagt, en mycket viktig debattartikel och ett stort ansvar som också kräver åtgärder. Inte besparingar på vårdproduktionen utan istället satsningar.

Michael Arvidsson, distriktssköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare