Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Medias sjuka kroppsideal ger ungdomar ångest

Var femte tjej under 18 år 2014 hade någon slags av ätstörning och sedan dess har antalet ökat med 70 procent. Fler och fler ungdomar i dagens samhälle får någon slags av ätstörning. Det börjar med att de drar ner på maten och tränar mer. Innan man vet ordet av det så har man en väldigt allvarlig sjukdom som endast 50 procent söker vård för.

Många undrar varför det har ökat så enormt dock enligt mig så är det tydligt vad som är den största faktorn i detta: Media ger fler och fler ungdomar ångest på grund av medias sjuka kroppsideal.

Redan från dagis säger små barn att det är fel att vara tjock och att man är finast om man är smal.

Gränsen mellan tjock och smal ändras hela tiden och idealet blir smalare och smalare hela tiden. Fler unga lider av psykisk ohälsa Säg STOPP! min kropp, stopp din kropp, stopp alla kroppar.

Jag vill inte att min nioåriga lillasyster ska växa upp och hata sig själv så som jag gjorde.

Låt barn få vara barn, låt dem få oroa sig om vilket gosedjur de ska ta med till skolan och inte vilka byxor ser de smalast i. Lär barn från tidig ålder att de får se ut exakt som de vill och att ingen ska få säga något annat i stället för att få ångest när du scrollar förbi alla smala och fina Instagrammodeller och tänker “om jag går ner lite i vikt så skulle jag nästan vara lika fin som henne". Du är redan så fin som du är. Det är därför vi behöver fler kroppspositiva kreatörer som Peg Parnevik och Sara songbird.

Jag vill inte att min nioåriga lillasyster ska växa upp och hata sig själv så som jag gjorde, därför bör det ske en förändring.

Elev i 7AB på Rotskärsskolan som är trött på all kroppshets

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare