Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mitt kontroversiella förslag kan lösa platsbristen i Sandvikenskolorna

Jag har ett förslag till kunskapsnämnden, ett lite kontroversiellt sådant som vänder upp och ner på skolgången, men som anpassas efter den värnlöshet vi lever i 2020.

LÄS MER: Här är eleverna som kan flyttas när Sandvikens kommun ska lösa platsbristen på skolorna

Flertalet forskare menar att elever i yngre tonåren, 12-15 år, behöver mer sömn, speciellt på morgonen då deras hormoner gör att den biologiska klockan följer en annan dygnsrytm. Vi kan såldes fastställa att skolans schema inte passar för denna åldersgrupp.

”Tonåringar har en annan dygnsrytm. Det händer så mycket i kroppen då, och studie på studie visar att tonåringar överlag mår bäst av att sova längre på morgonen, säger John Axelsson, sömnforskare vid Stockholms universitet”. (SVT, 2017).

Mitt förslag är därför en lösning på den aktuella lokalbristen samtidigt som de skulle bli ett projekt i kommunen att utreda hur denna typ av skolgång kan fungera: Låg- och mellanstadiet använder klassrummen på förmiddagen för sina lektioner och har efter lunch de estetiska ämnena så som musik, bild, hemkunskap, idrott (lågstadiet slutar oftast vid lunch). Medan högstadiet börjar skoldagen strax innan lunch med något estetiskt ämne som ovanstående vilket även bidrar till att elevens hjärna startar igång. Medan effekten är den omvända för låg- och mellanstadieelever, då elever i den åldersgruppen är som mest fokuserade innan lunch.

Detta skulle innebära att högstadiet börjar senare på dagen och slutar senare, alltså kan klassrummen utnyttjas maximalt och användas av alla elever. En lågstadieklass delar då klassrum med en från högstadiet.

Rent praktiskt skulle det behövas nytt material/inredning till klassrummen men den kostnaden är marginell jämfört med det Sandvikens kommun nu räknar på. De överblivna pengarna satsas på lärarna och personalstyrkan, som just nu är mer än välbehövligt i kommunen.

MissTeacher

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare