Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mjölkfria måndagar borde införas i offentlig sektor

Annons

Kommentar till Martin Smedjeback: Lyckan vid ett kosläpp grumlas av mjölkens baksida

Martin Smedjeback upplyser om att det finns växtbaserade alternativ till komjölk för oss människor. Dessa menar han bygger inte på "utnyttjande och dödande".

Jag håller helt med Martin om hans resonemang, men jag tycker att det är extremt allvarligt med vegandebattörer som gärna moraliserar över djurindustrin men som inte klarar av att lägga fram konkreta gemensamma politiska lösningar.

Det finns inget som helst faktastöd för att vi som enskilda konsumenter genom att lägga om vår privata konsumtion kan rå på djurindustrin som just nu förstör planeten. En sådan omställning skulle helt enkelt gå för långsamt, menade Naturvårdsverket i en rapport 2011 om livsmedelskonsumtionens miljöpåverkan. I USA ökade exempelvis konsumtion av kött med hela tio procent mellan 2014 och 2018 trots ett växande intresse för vegetariska livsmedel. Där har inte heller några politiska åtgärder vidtagits för att bryta köttnormen.

Martin förleder människor när han ger sken av att det räcker att vi ställer om vår egen privata konsumtion. Sverige är en av världens friaste demokratier där var och en kan lägga fram gemensamma lösningar som våra politiker måste ta ställning till. Därför bör vi inte nöja oss med att själva konsumera växtbaserade alternativ, även om det givetvis är en bra början. Vi behöver även  gemensamma politiska lösningar  för att växtbaserade alternativ ska ersätta djurindustrins produkter.

Allvarliga gemensamma samhällsproblem, dit kan man verkligen räkna djurindustrin, kräver gemensamma politiska lösningar. Precis som vi hanterade andra samhällsproblem som rökning, alkoholkonsumtion, AIDS, trafiksäkerhet och jämställdhet, krävs det konkret politiskt ansvarstagande från våra folkvalda.

Inom ett par decennier riskerar upp emot 1 miljon arter att utrotas på jorden. Djurindustrin är den kanske viktigaste orsaken till det. Därför måste det vara slut på duttandet, och ett första steg bör vara att komjölken i offentlig sektor ersätts med växtbaserade alternativ. Precis som vi tidigare förbjöd rökning i offentliga lokaler.

Det är hög tid att svensk offentlig sektor inför mjölkfria måndagar.

Jonas Paulsson, initiativtagare Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare