Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Monitor ERP arena ligger väldigt knöligt i munnen

Annons

En monitor är en apparat som övervakar en process, men vad är en erp? Kanske det där som börjar krypa i leverpastejen som glömts bort alldeles för länge i kylskåpet? Eller ett verktyg för att göra små metallskodda hål i läder? Eller en ört från Anatolien som, rätt använd, ger turkiska middagsätare glädjerysningar men som får nordeuropéers ögon och näsa att rinna. ”Ta inte så mycket erp i din saksuka, Azad, det är ett gäng från Åmål som ska käka!”

LÄS MER: Monitors vd tror att namnet "Gavlerinken" lever kvar trots bytet

LÄS MER: Supporterklubbens ordförande besviken efter namnbytet

Jag har inga speciella känslor för Gavlerinken eller andra idrottsarenor. Däremot för svenska språket. Monitor ERP arena ligger väldigt knöligt i munnen.

Annette Torensjö, tidigare verksam i Gävle, är chef för Namnarkivet vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Det har, skrev hon i ”Från Gästrikland 2018”, blivit ett växande världsomspännande problem med sponsring i namnsammanhang. Namn som Guldfågeln arena (i Kalmar) är resultat av en budgivning, där den vinner som betalar mest för att synas i rampljuset. Kraftmätningarna gäller inte idrott utan pengar. Kan nästa steg bli att ortnamn blir privat egendom i stället för vårt gemensamma kulturarv?

Mest komiskt har det nog blivit i Örebro, där Eiravallen döptes om till Falcon alkoholfri arena. Hur alkoholfritt är det där egentligen?

Barbro Sollbe

Svar till Barbro Sollbe:

Rätt namn på rätt arena, Sollbe! Eyravallen i Örebro blev Behrn Arena, Falcon Alkoholfri Arena finns i Falkenberg. Helt naturligt då Falconbryggeriet finns där.

Men jag håller med om att det är ett tråkigt namn....

Torbjörn B

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare