Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Någon måtta på girigheten borde det finnas hos storföretagen

En eftermiddag försökte jag få kontakt med dels regeringskansliet och dels storföretag. Jag blir nämligen svårt störd av det faktum att många stora företag går ut med gigantiska aktieutdelningar samtidigt som man begär statligt stöd via till exempel korttidsanställningar, med mera. Dock att märka, att de jag talat med sitter inte i beslutandeställning utan är kommunikatörer.

Från regeringskansliet håller man fullständigt med mig att detta inte verkar rimligt. Återkommer till detta. Vad gäller storföretagen så gör man sitt bästa för att inte behöva svara på min fråga som är denna: Hur tänker ni, när ni prioriterar aktieägarna framför era anställda?

Vi lever i en svår tid, inte minst för sjuka och anställda som blir av med jobbet. Hur är det då med aktieägarna (dit även jag hör). Lider de någon stor nöd? Skulle inte tro det. Behöver inte göda dem just nu. Finns det nåt krut i den delen av folket som sitter på dessa aktier så borde ni väl kunna säga ifrån på era stämmor.

Bekymmersamt är dessutom att till exempel ABB nu hänvisar till kontoret i Zürich för att besvara frågor om deras enorma aktieutdelning. Då måste du prata engelska för att eventuellt få svar. Prova gärna själv att kontakta storföretag som står dig nära och ställ frågan.

Slutligen vänder jag mig till regeringskansliet: Hur svårt kan det vara? Om storföretag ber om hjälp med ett antal miljarder för till exempel korttidsanställningar, med mera, men samtidigt tänker dela ut ännu fler miljarder till aktieägarna, så torde svaret vara enkelt. Ni har ju egna pengar. Använd dem. Och till herr Wallenberg, med flera, på högerkanten – jag uppskattar er företagaranda och det ni åstadkommit, men nån djävla måtta på girigheten borde det finnas även hos er.

Christer Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare