Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: När kommer en kommission om den så kallade flyktingkrisen?

I dagarna ska en så kallad coronakommission tillsättas. Höga rop med krav på detta har lett fram till att det sker redan nu.

När ska jag höra samma röster kräva en kommission som granskar hur Sverige agerade under den så kallade flyktingkrisen 2015? När det gäller den frågan har tystnaden brett ut sig. Efter att ha stiftat en retroaktiv begränsningslag med syfte att hålla borta flyktingar från våra gränser, har inget konstruktivt gjorts för att lära av misstagen. Den tid och det andrum som sas vara så nödvändig har inte använts. Som om vi tror att vår lagstiftning ska frånta oss ansvar, som om vi inte är en del av världen och välden en del av oss. Som om vår lagstiftning ska hålla asylsökande borta från vårt land, som enligt vissa uppfattningar, varken har råd eller plats för flera asylsökande!

Att vår beredskap inte har varit god när det gäller skogsbränder, flyktingströmmar eller virus, det vet vi. Men vem ser till att vi lär oss och skaffar oss en realistisk beredskap för att möta de utmaningar vi i framtiden kommer ställas inför? För det kommer nya sådana inte bara i form av pandemier, översvämningar, skogsbränder och klimathot utan också i form av flyktingströmmar. Genom att tro att vi kan lagstifta bort dessa utmaningar, sticker vi huvudet i sanden, och hur klok strategi är det?

Eftersom ingen granskning gjorts efter 2015, är fältet öppet för tyckanden och vilka åsikter som helst. Tvärsäkra uttalanden utan faktabakgrund hörs från politiker och kan läsas i sociala medier. Att fem år gått utan att vi fått mer kunskap, utan att myndigheternas agerande utsatts för en oberoende granskning är i sig en skandal, men gör också att vi idag inte vet mer än för fem år sedan. När migrationskommittén får direktiv att forma en human, rättssäker och effektiv migrationspolitik som är långsiktigt hållbar finns ingen definition på vad dessa ord betyder. De blir tomma utan egentlig innebörd och mening. Inte heller har man en gemensam utgångspunkt för var det tidigare har brustit i dessa hänseenden.

Så åter kan migrationslagstiftningen bli utsatt för maktspel, godtycke och okunnighet. Och socialdemokraterna kan idag falla för Moderaternas krav på volymmål och förlängd preskriptionstid, liksom att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara regel. Bara för att nämna några exempel på de inhumana förslag som Socialdemokraterna för fram.

Man hade kunnat begära mer av ett socialdemokratiskt parti som använder sig av uttryck som solidaritet, rättvisa och att ingen ska lämnas i sticket. Man hade kunnat begära mer av ett parti som innehaft regeringsmakten i sex år.

Inger Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare