Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Naturen behöver en frisk och härdig vargstam

Svar till Lars-Åke Persson: Vi har inte snälla vargar här i Sverige

Människan är det farligaste rovdjuret i världen. Människan skövlar skog, skjuter elefanter och noshörningar för deras betars skull. Uttalar sig utan kunskap om både det ena och det andra. Krigar mot varandra och förstör med fattigdom och hemlöshet som följd. Säg mig en sak, vad ska vi göra med de människor som tar livet av andra människor, elaka människor som vare sig respekterar andra raser eller sig själva? Som mördar, rånar och förstör. Ska vi bedriva skyddsjakt på dem också?

Nu är det vargarnas vara eller inte vara. Vi har inga "snälla vargar" i Sverige, Nej, och inte i några andra länder heller där det finns varg. Vargen är inte "snäll" eftersom den inte kan betraktas som en människa med dennes egenskaper. Vargen skyddar sin flock och sina avkommor som vi skyddar oss själva och våra familjer.

Vargen är ett rovdjur som jagar för att kunna överleva, likaså som andra rovdjur jagar för födans skull. Inte för att de är elaka och beräknande som många människor är.

Balansen i naturen är rubbad vilket innebär att vargens naturliga bytesdjur konkurrerar med människans jakt. Tjuvjakt på varg är vedervärdigt och elakt. Ett rovdjur med gevär som lagt ut bete i skogen och kan pejla in vargen är en vedervärdig handling som aldrig kan försvaras.

Det naturen behöver är en frisk och härdig vargstam, balans mellan människa och skogens rovdjur för att vi ska kunna överleva i balans med naturen och djuren.

Rovdjurens advokat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare