Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Naturvårdsbränningar – en het fråga

Nu eldas det igen, bland annat i Färnebofjärdens Nationalpark.

LÄS MER: Naturvårdsbränning på Öbyhalvön – länsstyrelsen avråder från besök under resten av året

Under de senaste åren har det rasat ett antal väldigt omfattande och svårbekämpade skogsbränder i landskapen omkring oss. Stora ekonomiska värden har gått till spillo, livsverk har raserats för många idoga skogsbrukare, väldigt stora resurser har behövt sättas in för att stoppa brändernas förlopp. Då finns det väl anledning att fundera över nödvändigheten av de naturvårdsbränningar som regelbundet genomförs av länsstyrelserna på naturvårdsverkets uppdrag.

Visserligen sker de under kontrollerade former på jämförelsevis begränsade arealer, men de gemensamma resurser som de kostar skulle i stället med fördel kunna användas till en utökad beredskap för kommande skogsbränder.

De argument som ofta framförs är att de måste genomföras för den biologiska mångfaldens skull och att det finns vissa arter som gynnas av bränder för att kunna föröka sig. Samtidigt missgynnas också andra arter och individer av en brand mitt under en säsong då reproduktionen pågår för fullt.

Även om det enligt föreliggande kunskap kan finnas skäl för naturvårdsbränning, borde de omfattande skogsbränderna som skett tidigare år och även blossat upp här och var under denna vår och försommar, nu kunna motivera en längre paus i de i mitt tycke onödigt ambitiösa åtgärderna för att ytterligare öka bränderna i naturen. 

Bengt Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare