Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare och svar direkt: Bilfria dagen hos X-trafik blev onödigt krånglig

Annons

Min sambo och jag skulle söndagen den 22/9 prova att resa gratis med X-trafik på deras ”bilfria” dag som vi noterade på deras hemsida, vi skulle bara visa bilnyckeln så åkte vi kostnadsfritt. Vi åkte till Ockelbo station och där fick vi se att det var en extrabuss insatt, alltså inget tåg som vi trodde. Vi blev lite tveksamma eftersom vi skulle ända till Ljusdal, men okej, vi gick ombord på bussen med byte i Bollnäs för vi hade inte bråttom, konstaterade vi.

LÄS MER: X-trafik vill få fler att pendla kollektivt – gratis resor för bilister

Väl framme i Ljusdal kom vi på att fortsätta vår resa till Hudiksvall med X-trafiks buss. Efter ett långt dividerande med chauffören sa vi att det räckte med att visa bilnyckeln så fick vi åka gratis, och till slut kom vi iväg.

När vi var på väg mot Hudiksvall fick vi se att det inte gick något X-tåg mot Gävle på hela dagen utan långt senare på eftermiddagen, då beslöt vi oss för att hoppa av i Delsbo och ta bussen tillbaka till Ljusdal. Jag har lärt mig att om vi skulle utnyttja SJ-tågen som gick frekvent till Gävle under eftermiddagen måste man beställa i förväg och ej ombord på tågen och dessutom kostade det pengar och det ingick inte i vår planering.

Okej, nu började det igen med att försöka övertyga busschauffören om bilnyckeln när vi skulle tillbaka till Ljusdal, det tog ett tag men till slut löste det sig. Nu började vi bli ganska less och till vår förtjusning fick vi se ett X-tåg som gick mot Gävle och det tog vi. Samma sak där med uppvisande av bilnyckeln, med en förvånad min släppte tågvärden förbi oss.

Det är ett bra initiativ av X-trafik att anordna dessa arrangemang, men kom ihåg till nästa gång att informera personalen så vi slipper göra det. Och lägg det på en bättre tid när det det inte är arbete utefter spåret och kanske inte på en söndag eftersom det knappt går några X-tåg efter Ostkustbanan då.

EOQ

SVAR DIREKT:

Så kul att du valde att prova på kollektivtrafiken för en dag!

Den bilfria dagen infaller 22 september varje år i samband med Europeiska trafikantveckan och i år var det en söndag.

Att det pågår underhållsarbeten efter järnvägen just denna dag kan vi inte påverka, men att ombordpersonalen inte kände till erbjudandet var inte bra och det får vi verkligen beklaga.

Information har gått ut i förväg till all personal på de olika trafikföretagen som kör på vårt uppdrag, men detta ger oss anledning att se över kommunikationen så att den fungerar ännu bättre i framtiden.

Therese Nilsson, marknads- och försäljningschef X-trafik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare