Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Orättvist att släcka vägbelysning på landsbygden

Annons

Trafikverket (staten) och många kommuner, inklusive Tierp, släcker nu ner vägbelysning på landsbygden – samtidigt som det förs diskussioner om att utöka belysning på gator och vägar i tätorterna för att öka tryggheten där. En stark signal till landsbygdsborna om deras låga värde.

Många enskilda väghållare tvingas också överta gamla vägbelysningsanläggningar. I praktiken en övermäktig ekonomisk uppgift för redan hårt ansträngda vägföreningar. I kommunallagens 2 kapitel § 3 finns en skrivning om likställighetsprincipen. I klartext att alla kommunmedborgare skall behandlas lika. Så är icke fallet i denna fråga trots att skattesatsen är densamma i hela kommunen.

För att få rättvisa i frågan om drift av gator och vägar inklusive belysning så borde kommunerna överlåta ansvaret till alla fastighetsägare i kommunen och tvinga dem att bilda vägföreningar. Likställighetsprincipen skulle då gälla samtidigt som kommunen skulle spara pengar eftersom vägföreningarna då får söka driftsbidrag från Trafikverket (staten) för att hålla gator och vägar i farbart skick. Normalt blir det cirka 60 procent av verklig kostnad. Belysning ingår ej. Har man tur kan man få en liten skärv från kommunen också. Resten får fastighetsägarna ta ur egen ficka.

Den verkligheten gäller för många landsbygdsbor redan i dag.

Hållnäsaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare