Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Pandemier saknas i krisbroschyren

”Om toaletten inte fungerar kan du ta kraftiga plastpåsar eller plastsäckar och placera i toalettstolen.” Rådet kommer från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap; den finns i Karlstad. MSB är det statliga organ som hjälper Sveriges befolkning att förebygga och hantera olyckor och kriser. (Ja, visst är det tur för oss invånare att våra toaletter hittills fungerar.)

Nu när krisen hade kommit plockade jag fram MSB-broschyren från maj 2018, ”Om krisen eller kriget kommer”. Jag visste var jag hade lagt den. Den visade sig vara ett handgripligt bevis på svårigheten att förutse vad som kan hända. Klimatförändring, giftutsläpp från industrin, it-störningar och brist på mat och el är krisrisker som vi uppmanades ha beredskap för. Pandemier fanns inte på kartan.

Broschyren var ett respektvärt försök. Och i stort har man lyckats bättre än många andra samhälleliga instanser att skriva god offentlig svenska, den som alltså ska vara vårdad, enkel och begriplig. Men en uppgift i krigs-, inte krisavsnittet, hade jag satt frågetecken för redan när jag fått skriften i brevlådan 2018: ”Ta reda på var ditt närmaste skyddsrum finns där du bor och där du befinner dig dagtid.” Finns det skyddsrum nuförtiden, och vem ska man i så fall vända sig till för att få besked?

Sen är det en ödets ironi att även MSB-medarbetare drabbats av den elaka corona.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare