Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Personalen är viktigare att behålla än församlingslokalerna

Svar till Ulrica och Per Rask: Orimliga orsaker till att sälja Strömsbro församlingshus

Det stämmer att vi inte har bjudit in församlingsborna att tycka till om att göra en utredning av Strömsbro församlingshem. Vi har heller inte varken för utredningar eller inför beslut om försäljningar haft dialog med församlingsborna när vi sålde Staffans hus på Brynäs, Bomhus församlingshem, Buregården på Söder, Andreaskyrkan i Andersberg, Kyrkoherdebostaden och Olofsgården i City, eller Kyrkans hus i City.

Så varför vi, inför en utredning av denna fastighet skulle behöva en annan ordning förstår jag inte. Kyrkorådet är den styrelse som är utsedd av kyrkofullmäktige, och ledamöterna i fullmäktige är i sin tur utsedda genom kyrkliga val. De är valda för att fatta beslut, det är den ordning vi har i Svenska kyrkan och har haft i väldigt många år.

Som grund för beslutet om att göra en mer grundlig utredning av Strömsbro församlingshem ligger en utredning som undersöker olika aspekter på och användning av lokalerna i Böna kapell, Hemlingby kyrka, Strömsbro kyrka och Tomaskyrkan.

Er historiebeskrivning av tillkomsten av kyrka och församlingshem är korrekta. Ni glömmer dock att Staffans hus, som var Sveriges äldsta och första församlingshem, såldes för några år sedan och att man sedan dess saknat verksamhetslokaler på Brynäs. På den tiden då Staffans hus byggdes såg man varken behovet av eller det kloka i att samlokalisera verksamheter, men det gör vi nu främst av ekonomiska skäl. Vi kan inte ha kvar lika många fastigheter och anställda i framtiden, med de krympande ekonomiska ramar kyrkan har.

Jag tycker att det är rimligt att alla våra fastigheter används mycket mer än idag. Ett sätt att nå dit är att samlokalisera och minska antalet lokaler. Jag är inte nöjd med beläggningen i några av våra lokaler. Men jag har inte sagt att det måste vara vi själva som ska fylla alla timmar utan det kan med fördel vara andra som hyr in sig för att använda lokalerna, vilket genererar inkomster.

Vad gäller Staffans kyrka så kräver den underhåll, på samma sätt som vi underhållit Strömsbro kyrka. Kostnaden för det nödvändiga underhållet uppgår till en kostnad av cirka 100 mkr. Vi tittar nu på att i samband med den nödvändiga rusten, skapa lokaler för verksamhet som gör att vi kan öka användandet av byggnaden på samma sätt som vi tänker oss att man ska utreda ökad användning av Strömsbro kyrka. Så linjen i resonemanget är densamma men vi har kommit lite längre i processen med Staffans kyrka än med Strömsbro kyrka.

Vi har inte fattat beslut om någon försäljning, men beslutat att utreda möjligheter och konsekvenser. Orsaken till att vi tittar på försäljningar över huvud taget är inte att lokalerna används för lite utan att vi inte har ekonomi att ha kvar alla lokaler. I valet mellan att behålla personal eller lokaler har vi sagt att vi tycker att personalen är en viktigare resurs än lokalerna. Därför är grunden till att vi utreder försäljningar ekonomi och inte något annat. Jag hade gärna sett att vi kunde ha kvar alla våra befintliga lokaler och gärna byggt nya kyrkor i växande stadsdelar men den ekonomin finns inte, hur gärna man än vill.

Roberth Krantz, ordförande Kyrkorådet, Gävle pastorat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare