Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Politikerna bor i stan – struntar i om man lägger ner skolor på landsbygden

Svar till Robert Sundbergs ledare: Skolnedläggningars tid

Visst är det skolnedläggningarnas tid. Din artikel redogör bara för vad som håller på att hända.

Du skriver bland annat om "stordriftsfördelar". Stordriftsnackdelarna nämner du inte. För de finns också.

I en tid när alla politiska partier går till val på att "hela landet ska leva" agerar de politiska företrädarna på lokalplanet tvärtemot. När nu regeringen lägger extra pengar på glesbygden så ger det ju möjlighet att bevara och utveckla skolorna på landsbygden. Om viljan finns. Och den finns – bland de som bor på landsbygden, men inte bland kommunpolitikerna som bor inne i stan. Att skolbarn, deras föräldrar, lokalbefolkningen och naturligtvis delar av skolpersonalen vill ha skolorna kvar i exempelvis Österfärnebo och Storvik, struntar man i.

Att glesbygdsboende betalar mer i skatt än tätortsboende gör att de har rätt att ställa krav på vad de får tillbaka. Maten är dyrare i lokalbutiken=högre moms, och eftersom de flesta åker mer bil så betalar de mer drivmedelsskatt, och så vidare.

För mig handlar det inte bara om skolor, utan hela den "kultur" som raderas ut när grundläggande samhällsservice försvinner. I min värld är skolan navet. Där finns bibliotek, en dag i veckan blir skolsköterskans mottagning hälsocentral, musiksalen används även av kulturskolan och det lokala musiklivet, studieförbund och föreningslivet har kurser och möten efter skoltid, och så vidare.

Visst är det fint med många satsningar i kommunernas centrala delar, men inte om det samtidigt sker en utarmning av landsbygden

Bertil Fält

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare