Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Portopriset i Sverige är billigast i Norden

Annons

Svar till Lena Palm: Portopriset är alldeles för högt i Sverige – släng ut Postnord

Som skribenten Lena Palm skriver kommer Postnord från och med den 1 januari nästa år att höja portot till 11 kronor för brev upp till 50 gram. Det är viktigt att förtydliga att postservicen i Sverige, till skillnad från i flera andra europiska länder, finansieras helt och hållet av portot i Sverige, utan statligt stöd.

Det är också viktigt att förtydliga att portohöjningen i Sverige inte har något att göra med den danska verksamheten. Varje land måste kunna bära sina egna kostnader och det är just för att de svenska intäkterna minskar som portot höjs.

Sedan millennieskiftet har nämligen antalet brev halverats, och bara under förra året minskade brevvolymerna med 10 procent. Det är ett historiskt stort skifte. Ju färre brev som skickas desto dyrare blir varje brev att hantera, eftersom en stor del av kostnaderna är fasta. Brevbärarens lön och kostnaderna för maskiner, lokaler och transporter är desamma oavsett hur många brev som finns att dela ut. För att säkerställa en fungerande posttjänst i hela landet justerar vi därför portot.

Jag har förståelse för att många upplever att priserna för att skicka brev har ökat snabbt, men i en nordisk jämförelse är portot fortfarande billigast i Sverige, även efter höjningen i januari.

Katarina Sörman, distributionsområdeschef Postnord

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare