Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Rädda bina – de är livsviktiga för oss

Bina är livsviktiga för oss, men en tredjedel av våra vilda trädgårdsmästare är på väg att försvinna. Det är inget vi kan vifta bort.

Vi är helt beroende av bin och andra pollinatörers ovärderliga arbete. Men bina hotas av gifter, matbrist, ett förändrat landskap och klimatförändringar.

Läget är akut, men tillsammans kan vi vända utvecklingen. Ungefär var tredje tugga vi äter är pollinerad av en insekt. Genom att köpa ekologiskt väljer du bort kemiska bekämpningsmedel och bidrar till att skapa fler blommande marker.

Runt en ekologisk gård trivs bin, humlor och fjärilar trivs extra bra och det kan finnas omkring 50 procent fler arter av bin och andra pollinatörer. Genom att välja eko är du med och drar ditt strå till stacken för våra flitiga vänner, men om vi ska rädda bina så krävs också politisk handling.

Du kan göra en livsviktig insats för bina genom att välja  ekologiskt när du handlar, anlägga en blomsteräng, plantera växter som bin gillar eller bygga ett vildbihotell.

Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare