Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Roliga fel när korrekturläsare inte längre finns

Det kommunala bostadsbolaget Uddevallahem fick årligen klagomål angående närgångna fåglar: ”De kommer och attackerar människor som sitter på balkongerna och bajsar vilket gör det till en hygienfråga också, säger Mikael M.” Så stod det i tidningen Bohusläningen, och citatet fick fackorganet Journalistens pris för årets roligaste groda. För vilka var det egentligen som bajsade?

Frånvaron av korrekturläsare märks i tidningarna. Oftast är felen bara störande, men ibland kan de bli roliga. ”Mannen ska inte ha fått några kroppkakor i samband med kollisionen.” Efter julen: ”Grannarna buntas ihop med en tyngd innan de släpas ut på isen och så småningom sjunker till botten.”

Eller i butikstexter. ”Skum kanin med ananassmak.” Påse med nötter hos Ica nyligen: ”Valnötter, 39 kr/styck.” I annonser: ”Ensam stående kille söker rum.”

Uttalande vid en presskonferens i februari i år: ”Den pågående spridningen sätter fingret på att vi inte kan sätta fingret på när ett utbrott sker.” 

Men min favoritrubrik har varken språk- eller stavningsfel: ”Brände sprit på heltid – ville hedra morfar.” Och ännu ett citat från Bohusläningen belyser en (förmodligen ung) stadsbos obekantskap med lantliv. Det handlade om en flock med 17 kor som dog i kollision med ett tåg: ”Lena Olsson är mjölkbonde. De förolyckade korna var dock hanar, och därför påverkades inte hennes mjölkproduktion.”

”Le en smula/ för att du ser/ allt det fula…” sjöng Sten-Åke Cederhök i ”Jubel i busken”, en serie buskisprogram på tv kring 1970.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare