Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sandvikens kommun måste dra nytta av ödehusen

Det sägs att man inte ska väcka den björn som sover, men när bruksorten Sandvikens kommun vägrar vakna ur sin djupa törnrosasömn så kan det nog behövas en rejäl väckarklocka! I Sverige finns idag 290 kommuner och i minst 45 av dem letar man ödehus för att se som en nyckel till föryngring av landsbygden och samtidigt få nyinflyttade. I Arbetarbladet nyligen, påtalas bostadsbristen i flera av länets kommuner.

”Det Länsstyrelsen däremot kan se är att bostaden har fått ökad betydelse det senaste året och att fler har efterfrågat större lägenheter och inte minst småhus med kraftiga prisökningar som följd…. efterfrågan på småhus har haft stor betydelse för prisutvecklingen det senaste året, säger samhällsplanerare Nicolas Orozco på Länsstyrelsen Gävleborg.”

I senaste numret av ”Bygd och natur”, nr 2 2021, utgiven av Sveriges hembygdsförbund, har man som tema ”Ödehus ger inflyttning”. Martin Hjelmar vid Godegårds bygderåd menar att ”får vi liv i 10 procent av husen är det fantastiskt”.

Vilka positiva effekter kan ses om ett ödehus får liv?

• skatteintäkter

• ”återvinning” av ett hus. Istället för att bygga nytt används befintliga byggnader

• entreprenörer flyttar till bygden (främjar utvecklingen)

• husen ses som en resurs istället för problem

• livskvalitet. Många drömmer om ett liv på landet

• möjlighet att få ett boende med större yta samt trädgård och ev uthus

• med fiber även möjlighet att arbeta hemifrån

• samhällsservicen kan räddas kvar som t ex butik, mack, skola

• möjlighet att bli självförsörjande på mat

• ökad turism, arbetstillfällen

• möjlighet till generationsboende

• möjlighet till sommarboende

• gör att det börjar röra sig på bostadsmarknaden

Finns det inga nackdelar med att ge ödehusen liv? Inte som vi ser det. Ägarna till husen säljer och får in en slant och köparna får ett hus som de kan rusta varsamt om de vill, eller om huset är ”utom all räddning” bygga ett nytt på samma plats. Det borde alltså vara en ”win-win-situation”. Även att rusta och hyra ut kan vara en möjlighet om man inte vill sälja.

På många håll i Europa (exempelvis Belgien, Tyskland, Frankrike) finns en kommunal avgift mot obebodda hus. I en landsbygdskommun i Belgien betalar ägare av onyttjade bostäder från 1 500 euro under första året till 3 000 euro under tredje året. Undantag finns om huset verkligen används även om det saknar mantalsskriven person (https://www.landlantbruk.se/debatt/glesbygden-tomma-hus-men-bostadsbrist/).

Kan det vara något för Sverige att ta efter? För övrigt finns intresse för att flytta till Sveriges landsbygd från Tyskland och andra länder på kontinenten. Detta bör vi ta till vara.

Vad är orsaken till Sandvikens kommuns ointresse av att ta tillvara hus som ingen bor i? Är det kommunledningen eller tjänstemännen? Är det lika i Gävle, Hofors och Ockelbos kommuner också? De har med all sannolikhet samma problematik.

För Sandviken i tiden, vi vill att hela Sverige ska leva

LÄS MER: Kommunen hoppas locka drömhusbyggare och barnfamiljer – med ödehus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare