Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sandvikens kommun måste se möjligheterna efter coronakrisen

Jag antar att fler än jag ser konsekvenserna och drar slutsatser av vad som nu händer inom de flesta verksamheter i landet. Inom de arbetsområden där arbetet är digitaliserat har arbetsgivarna sedan två till fyra veckor i princip utfärdat kontorsförbud innebärande att medarbetarna förbjuds att annat än undantagsvis besöka sina kontor. Detta sker inom privat och offentlig sektor. För universitet, högskolor och gymnasieskolor har regeringen beslutat om stängning. En hel del av de som distansarbetar har temporärt bosatt sig på landsbygden i till exempel fritidshus om det finns tillgång till bredband.

Nu börjar det komma uppgifter om hur det fungerar. Inom näringslivet är det ofta inga större problem att arbeta helt eller delvis på distans och många upplever det positivt för alla parter. Arbetsgivare och anställda upptäcker effektivitetsvinster och de anställda större frihet i arbetet. Gymnasielärare och elever märker ofta att undervisningen inom många ämnen blir lugnare och effektivare. Bland annat behöver dock även de sociala aspekterna beaktas innan man gör förändringar.

Uppenbarligen kommer användandet av IT-tekniken för distansarbete och dito undervisning att medföra att teknik och metoder kommer att utvecklas mycket snabbt för att underlätta och effektivisera distansarbeten helt eller delvis.

Så nu, Sandvikens kommun, ta vara på möjligheterna och tänk att en stor del av de som är anställda i till exempel Stockholm nu kan tänkas flytta till Hammarby, Järbo eller Österfärnebo och sedan arbeta hemifrån större delen av arbetstiden. Detta kanske kan öka folkmängden i kommunen och skapa underlag för grundskolan, i framtiden affärer och samhällsservice mm om kommunen agerar klokt. Varför skulle inte kommunens tjänstemän kunna arbeta helt eller delvis på distans, medförande mindre lokalbehov?

Tänk om i skolplanerna, för förutsättningarna är nu annorlunda, och undersök möjligheterna att en del av högstadiets undervisning skulle kunna ske på distans i hemmen eller en grupp i någon lokal och kanske vissa moment som till exempel laborationer genomföras genom bussning till Storvik, Sandviken – eller varför inte Horndal för Österfärneboelever.

En del lagar kan behöva ändras. På så vis skulle en hel del skollokaler kunna användas effektivare och ny-och ombyggnationer undvikas.

Det är dags att börja fundera på kommunens nu annorlunda framtid med nya möjligheter!

Olov Göransson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare