Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ska man verkligen satsa på ett nytt, dyrt kulturhus?

Annons

Torsdagens diskussion hos Arbetarbladet, där allmänheten inbjudits att diskutera innehållet i det planerade nya kulturhuset, blev en intressant och rolig diskussion med många roliga, tokiga och kloka idéer.

LÄS MER: Fredrik Björkman: Tack, vilken fantastisk diskussion vi hade om nya kulturhuset i kväll

Men, jag hade just läst Gävle kommuns långa sparkravslista, och då inställer sig ofelbart frågan: Är det klokt att satsa 400 miljoner på ett hus, som man inte riktigt vet med vad man skall fylla det?

Jag besöker Gävles stadsbibliotek ofta och tycker att det är ett ovanligt luftigt och trevligt bibliotek. Om Gävle behöver större utrymmen för den viktiga kulturen – varför inte bygga till Konserthuset på restaurangsidan? Där skulle det också gå att ordna ordentliga P-platser. Något som är en bristvara i stadskärnan.

Jag besitter inte tillräckliga kunskaper för att bedöma behovet av ett stort kulturhus. Men om så är fallet, vore det kanske klokt om beslutsfattarna åkte runt och tittade på intressanta projekt, till exempel CFL i Söderhamn, biblioteket i Askersund, som tydligen är spännande, och inte minst TomTits i Södertälje, med flera. Där kanske inspiration kan inhämtas.

Så till namnfrågan. Vad skall det nya huset kallas? Kultivator, Kultis, Bocken, Gävle Kulturama, Kulturhuset... Ja, förslagen på mötet var många.

Berth Vestergård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare