Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ska ni tvångssterilisera – psykisk ohälsa är ofta genetisk

Annons

Svar till Patrik Stenvard (M), och Camilla Strömberg (M): Vi måste se till att barn inte ärver ohälsa

Psykisk ohälsa leder till ett stort lidande och trauma för den drabbade och hela familjer, inte minst ekonomiskt. Dessutom ska moderaterna, med flera, tillsammans med försäkringskassan jaga de sjuka som inte har rätt till egen försörjning utan kastas ut ur trygghetssystemen till ett liv med försörjningsstöd.

Som de flesta nu vet år 2019 så nedärvs flertalet genetiska sjukdomar, som bipolär sjukdom, schizofreni, med flera. Den hittills mest omfattande studien av orsakerna till schizofreni visar att den invalidiserande psykiska sjukdomen upp till 85 procent av fallen är genetiskt betingad. Schizofreni och bipolär sjukdom kan spåras till gener nedärvda från föräldrarna.

Forskare använde en metod som gick ut på att jämföra enäggs- och tvåäggstvillingar, och upptäckte att schizofreni i långt högre grad förekommer hos båda tvillingarna om de är enäggstvillingar. Enäggstvillingar delar 100 procent av arvsanlagen, medan tvåäggstvillingar delar cirka 50 procent. Genetiskt betingade sjukdomar kommer därför oftare att förekomma hos båda tvillingarna om de är enäggstvillingar.

De senaste åren har forskare identifierat specifika genvarianter som ökar risken, men dessa riskvarianter kan förklara till varför vissa blir sjuka och andra inte.

Genetiska riskfaktorer som påverkar hjärnans kemi och ger specifika symptom, det har även visat sig att olika familjer har olika genvarianter och generna kan vara överlappande därför kan inte alla behandlas med samma medicin och alla patienter blir inte bättre av mediciner.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) räknas bipolär sjukdom till en av de tio mest handikappande sjukdomarna – varför vet inte politiker detta innan de uttalar sig om psykisk ohälsa?

Låt läkare, psykiatriker och forskare uttala sig om genetiska sjukdomar, inte friska egoistiska politiker som ej har sympati för oss sjuka. Vi valde inte att bli sjuka och hamna i utanförskap, ni straffar oss för våra gener. Jag som många andra hade drömmar men de slogs sönder ju fler skov jag gått igenom, och desto sjukare har jag blivit.

Sjuk redan som ägg – det var förutbestämt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare