Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skäms, Gävle kommun, för er usla snöröjning på cykelvägar

Så har då Gävle kommuns snöhantering visat sig från sin bästa sida igen, det vill säga inte allas. Kommunen har tydligen, enligt egen utsago, någon slags "fin" policy att vid snöfall skall bussgator och cykelvägar prioriteras vid röjning – något som blir svårt att uppnå när snöröjarfordonen inte ens verkar kallas ut vid nederbörd i form av snö.

I fredags snöade det, tung blötsnö, som förmodligen inte orsakade biltrafiken några större svårigheter i framkomlighet – därav kanske bristen på plogbilar. Tar man bara det lugnt så plöjer man sig fram på de slaskiga gatorna med en bil. Men för en cykel är det svårt att ta sig fram i moddig, slaskig, 6–7 cm blötsnö på en spårig cykelbana. Det är tungt att trampa och man sladdar än hit och än dit hela tiden. Jag tillhör ett härdat släkte som försöker cykla till och från jobbet året runt, en sträcka på cirka 4 km enkel resa.

I fredags kväll när jag cyklade hem var inte en endaste meter plogad. När jag åter cyklade till jobbet tidigt lördag morgon hade man lyckats snöröja cykelbanan de sista 200 meterna innan jobbet. Vid hemfärden på lördag eftermiddag var ytterligare cirka 100 meter av min sträcka plogad. Kontentan: på ett dygn hade cirka 300 meter av ungefär 4 km cykelbana snöröjts.

På tok för dåligt! Jag har förståelse för att allt ibland inte hinns med vid stora snöfall, men detta var inget snökaos. Med snart 20 års erfarenhet av att vintercykla kan jag bara konstatera – Gävle kommun, ni kommer inte ens halvvägs till godkänt när det gäller snöröjning. Skäms!

En som försöker vintercykla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare