Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skogsbolagen skövlar bort all skog

Annons

Tyvärr är det inte någon domedagsprofetia, utan alltför snart en realitet. Vi kan känna oss tvärlurade av de stora skogsbolagen, att de enligt snitslingar på träden påstår sig utöva naturvård och visa kulturhänsyn. Sanningen är däremot att det avverkas/skövlas i en alltmer eskalerande fart.

Med dagens takt kommer all äldre skog utanför skyddade områden att avverkas inom 20 år, enligt Naturvårdsverket 2015.

Sätt er i bilen och åk Korsåvägen från Storvik upp till Korså bruk, sväng ner i den nybrutna vägen vid Korsåkurvan och vid Riskolsvägen, och ni får uppleva en odyssé i kalhyggen. Betänk sedan att ingen idag vuxen person kommer att få uppleva skog där igen!

Dessvärre är det för sent att göra något åt förödelsen. Skogsbolagen skövlar allt som genererar pengar. Det är vi och miljön som får betala priset.

Varje hektar kalhygge i Sverige har under sina första tio år släppt ut cirka 90 ton koldioxid. Med dagens avverkningstakt så motsvarar det 18 miljoner ton koldioxid per år. Detta i sin tur motsvarar cirka 27 procent av Sveriges totala utsläpp av koldioxid, enligt forskare vid LUCCI, ett forskningscentrum vid Lunds universitet.

Den skog som tidigare skänkt mig rekreation finns tyvärr inte längre, utan där sträcker sig vida kalhyggen som i stället ger mig ångest, sorg och frustration.

Det räcker inte med att medlemmar i Facebookgrupper som växlar åsikter, eller gubbar som jag som skriver insändare, utan det krävs en lagändring för att styra upp galenskaperna.

Bedrövad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare