Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Skolbetygen avgörs för mycket på proven

Annons

Jag har länge undrat varför betygen man får i skolan hänger väldigt mycket på vad man får på proven. Om jag får ett E på ett NO-prov men jag vet att jag hade en dålig dag, jag vet att jag kan mera, då kan jag inte få det betyg jag förtjänar.

Om man till exempel går i 9:an och man har det väldigt stressigt med alla nationella prov och sedan finns det folk som har det jobbigt hemma samtidigt, då kanske man inte får det stödet man behöver och gör ett dåligt prov. Man kan mer och man vet det, man vet innerst inne att man kan så mycket mer men lärarna bedömer utifrån provet.

Så klart bedömer de utifrån vad de sett på lektionerna också, men om man är blyg och inte är så pratglad så vet inte lärarna riktigt vad man kan. Det är så klart inte lärarnas fel, men eftersom våra betyg hänger så mycket på proven så fuskar många ungdomar i dagens samhälle för att få ett bra betyg på provet.

Om man skulle ändra detta och göra att provet går ut på ett annat sätt så skulle det vara mindre stress bland ungdomar vilket skulle resultera i bättre betyg och man skulle lära sig mer.

Många lärare tror att man ska kunna göra jättebra ifrån sig i deras ämnen, men jag tror att de glömmer bort att man har andra ämnen att plugga till också, sen så har man vänner man vill vara med, sen fritidsaktiviteter och sedan har man en familj.

Skolan ska vara något roligt och lärorikt!

Filippa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons