Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skolinspektionens beslut är en hård sågning av Sandvikens kommun

Annons

Jag har upplevt skolinspektionen på nära håll som lärare och hur skolledningen förberedde personal, elever och föräldrar på hur skolinspektionen arbetar. Alla måste vara medvetna om att skolinspektionen letar fel och slår ned på felen i inspektionsrapporten. Hyllvärmarna måste dammas av och visas upp, policys och utvärderingar och uppföljningar kollas.

När jag läser skolinspektionens beslut om föreläggande till Sandvikens kommun så slår det mig att förvaltningen inte har förberett politikerna i nämnden på vad en inspektion innebär. Enligt rapporten har kunskapsnämnden fått muntlig information om måluppfyllelse, givetvis ska informationen vara skriftlig och nämndsledamöterna kunna hänvisa till detta.

Det finns konsultfirmor som kan hjälpa till med att förbereda inför en inspektion av skolinspektionen, själv har jag varit med om en sådan utbildning där utbildaren arbetar åt skolinspektionen och samtidigt är konsult! Det är verkligheten och det gäller att få så liten skada av inspektionen som möjligt.

När jag läser skolinspektionens beslut om föreläggande så visar det att kunskapsförvaltningen och nämnd inte är förberedda, man har inte försökt att skademinimera. Förvaltningen har inte följt upp resultaten i förhållande i de nationella målen. Utifrån uppföljningen av de nationella målen ska det beslutas om åtgärder för att säkerställa likvärdig utbildning och åtgärderna skall dokumenteras. Huvudmannen har ansvar för att åtgärderna genomförs och dokumenteras. Sandvikens kommun uppfyller inte kraven. Skolinspektionen skriver saklig i sitt beslut och hänvisar till skollagen.

För oss som kan läsa och förstå skolinspektionen beslut är det en hård sågning, jag har aldrig läst något liknande.

Nils Gunnar Kempe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare