Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skolorna bedrivs inte på lika villkor

Friskolor sägs vara effektivare än kommunala skolor för att de kan göra vinster på de medel de får för att bedriva sin verksamhet. Det är inte konstigt alls, och det beror inte på att de är duktigare och effektivare. Friskolornas skolpeng baseras på kommunernas kostnader för skolan. Det betyder att ju mer kommunerna satsar på skolan desto mer får också friskolorna. Så långt är det jämlikt och bra.

Men, friskolorna väljer inte bara elever, de är också fria att välja vem de köper varor och tjänster av såsom material, mat, städning, fastighetsskötsel, datorer, med mera. Kommunala skolor måste köpa dessa varor/tjänster av kommunernas egna eller upphandlade verksamheter.

Exempel: En dator kostar minst 3 000 kr (inkl. service) att köpa från kommunernas IT-verksamhet. Friskolorna kan göra ett bra avtal med vem de vill och få samma dator för kanske en tusenlapp. Bara det gör en vinst för friskolorna på minst ett par tusen per dator/elev/år! På samma sätt är det med maten, städningen, och så vidare. Det blir då pengar över för friskolorna som de kan använda som de vill (skatteparadis?)

Kommunernas egna verksamheter som bara höjer avgifterna om de inte går ihop ekonomiskt, kostar mer för skolorna som måste spara in på till exempel lärartjänster för att lösa detta. Ge kommunala skolor samma möjlighet som friskolor att köpa varor och tjänster från vem de vill och på så sätt få pengar över att använda i verksamheten och inte överföras till skatteparadis. Då kan vi diskutera effektivitet utifrån lika villkor!

Fakta från roten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare