Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare – Skolsköterska: Så här jobbar vi mot könsstympning, M-kvinnor

Annons

Svar till: M-kvinnornas debattinlägg Könsstympning är olagligt 

Ni ställer frågan– hur fungerar det där du bor?

Inom skolhälsovården gäller följande. Vi skolsköterskor har specialistsjuksköterskeutbildning, godkänd för att arbeta med barn. Skolsköterskor och skolläkare är en egen verksamhet inom elevhälsan, och har en strängare sekretess jämfört med övriga. Vi håller oss uppdaterade, sköter omvärldsbevakning utifrån våra roller.

Oavsett problematik när det gäller barn, ändrar vi vårt arbetssätt utifrån behov. Allt eftersom vi tagit emot barn från andra kulturer, som nådde sin kulmen under 2015, har vi ställts inför nya krav. Samtal med barn/ungdomar kräver att vi ser och vågar ställa frågor och inte minst att informera. Yngre nyanlända barn som under ett hälsosamtal har vårdnadshavare med sig, får då tillsammans på ett sakligt sätt information om vilka könsstympningslagar som gäller i vårt land.

Det kräver av oss att vi visar respekt och har god kännedom om de kulturella skillnader som råder.

I skolan behöver alla hjälpas åt att se och reagera om flickor ofta behöver gå på toaletten, klagar över ont i magen, är ledsna, har svårt för att sitta eller på annat sätt visar tecken på att allt inte är som det ska. Det ligger i vårt uppdrag och i vår profession att hålla oss uppdaterade om förändringar i vårt samhälle som berör barn. Lagstiftningen som reglerar vår skyldighet att uppmärksamma och agera när det gäller barn är tydlig och odiskutabel.

Vi väntar inte på att politiker vaknar. Vad det gäller den aktuella frågan så skrevs handlingsplanerna om för fem år sedan, alltså 2015.

Skolsköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare