Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Spelar det ingen roll om vi eldar olja, kol eller flis?

Kommentar till Kjell Prytz, fysiker: "Att använda skogen som bränsle är inte speciellt klokt"

Ända sedan urminnes tider har väl jordens folk eldad med ved och gör det än idag även i Sverige. Är det verkligen som du skriver att det inte spelar någon roll för klimatet om man eldar med kol, olja eller biomassa (flis) direkt från de svenska skogarna?

Då undrar man hur och varför Stockholms Stad och Fortum kunnat ta ett sådant felbeslut på cirka 5 miljarder när de byggde värmeverket i Värtan. De dammsuger ju hela landet på flis från skogen för att värma delar av vår huvudstad. Använder de flis för att stilla sitt samvete och för att visa sin ”gröna” sida för allmänheten, eller vad är det fråga om?

Om det inte har någon betydelse för klimatet om vi eldar olja, kol eller flis som du påstår, kan du då svara på om det är någon vits att flisa grot och stubbar, eller ska de vara kvar i skogen? Man kanske kan använda flisen till tillverkningsindustrin i stället och importera mera olja och kol från utlandet eftersom det saknar betydelse för klimatet och miljön? Vad ska man tro?

Valter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare