Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stadsbiblioteket ska ligga kvar i kvarteret Gefle Vapen

Det pågår en intressant och engagerad debatt om det nya stadsbiblioteket, alternativt kulturhuset, i Gävle. Var bästa platsen är, hur ska det se ut och vad ska byggnaden innehålla. Flera deltar i debatten, både förre och nuvarande stadsarkitekten, ledande politiker, med flera, vilket är mycket bra. Och jämförelser görs med andra kulturhus i Halmstad, Askersund, Örebro, för att inte tala om det fantastiska Ode i Helsingfors, som väl får anses spela i en högre division!

LÄS MER: Stadsarkitekten: Gävles nya kulturhus ska ligga på samma tomt

LÄS MER: Förra stadsarkitekten i debatt: "Bygg nya kulturhuset på Slottstorget"

Beträffande läget på det nya biblioteket förvånar det mig som samhällsplanerare att ingen i debatten tycks komma ihåg att en ny detaljplan i stor politisk enighet togs fram så sent som 2012. Denna färska detaljplan innebär att det nya stadsbiblioteket ska ligga på nuvarande plats i kvarteret Gefle Vapen med bibehållande av tegelbyggnaden i norr och utökning med en byggnad på den tomma ytan i kvarterets södra del. Byggnaden ska anpassas i höjd och utseende så långt som möjligt till stadsmiljön i Gamla Gävle. Ett mycket gediget planarbete gjordes av Arkitektgruppen i Gävle innan planen efter brett samråd godkändes av kommunens bygg­nadsnämnd. I planen ingick inte Böndernas Hus närmast Slottstorget, utan för denna del gäller här en detaljplan från 1960.

Är allt detta glömt efter bara drygt sex år? Ta tillvara det bästa ur 2012 års detaljplan och komplettera med en planändring endast för Böndernas Hus. Jag håller med om att detta hus bör rivas och ge plats för en arkitektonisk vacker byggnad mot Slottstorget, vilken vi Gävlebor kan känna stolthet över. Den bör vara ljus med spännande inglasade fasader både mot Slotts­torget och Gavleån och varför inte med en takterrass? Låt våra egna duktiga arkitekter, Arkitektgruppen i Gävle och Johan Skoogs Arkitekter tillsammans med Karavan i Uppsala, som vann tävlingen om utemiljön 2015, gemensamt ta fram förslag till nytt bibliotek/kultur­byggnad i kvarteret Gefle Vapen och miljön däromkring. Genom att ta tillvara redan gjorda utredningar och miljö- och estetiska bedömningar blir det möjligt att hålla nere kostnaden samt uppnå målet att påbörja projektet under mandatperioden.

Att börja om från början att diskutera läget, eller att över huvud taget tänka på att bebygga grönytan Slottstorget är märkligt efter tio år planering. Karaktäristiskt för Gävle är ju skär­ningen mellan den nord-sydliga axeln Rådhusesplanaden/Södra Kungsgatan och väst-östliga Gavleån med det viktiga Å-rummet. Förstör inte denna omtyckta grönyta i Gävle stad som är en länk mellan norr och söder, väster och öster!

Sammantaget håller jag med kommunalrådet Jörgen Edsvik och den politiska majo­riteten att något nytt nu måste hända på nuvarande plats. Planeringen bör fullföljas för att man snarast ska kunna ”sätta spaden i marken” för ett nytt bibliotek/kulturhus.

Man blir verkligen förvånad över att M- och KD-oppositionen (inte längre L och C) vill stoppa majoritetens förslag och återgå till att lägga biblioteket på den lilla tomten inklämd mellan stadshuset och förvalt­nings­huset. Glöm detta!

Hoppas att luften inte än en gång går ur detta för Gävle angelägna projekt!

Samhällsplanerare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare