Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stor risk för massiva bränder när ägarna inte sköter om sin skog

Kommentar till Uppdrag gransknings program om de omfattande skogsbränderna sommaren 2018.

När det visades bilder från Uppdrag gransknings rapport såg man att det på vissa ställen rörde sig om misskött skogsmark.

Den var inte underröjd så många torra träd, främst gran, upp till tio meters längd stod tätt under den verkningsbara skogen.

Effekten av detta blev att när det uppstod en markbrand så spred den sig till trädkronorna på den friska skogen och spreds sedan av vinden till angränsande skog på breda områden, av nedfallande glödpartiklar.

Anledningen till att skog missköts på detta sätt är ofta att det rör sig om små skogsägare som ärvt marken och behållit den som bank eller för jakt. Banken kräver att skogen sköts och det anser ofta den nya ägaren inte att den har råd med.

För att förhindra att den här situationen uppstår krävs ganska kostsamma åtgärder. Det finns bättre skäl att lämna bidrag till skogsägare för att sköta och underröja  skogen, i stället för att satsa pengar på rika företagsägare som inte har ont om kapital, enligt ett uttalande av storföretagaren Sune Andersson vid 90-talskrisen.

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare