Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare + svar direkt: Anita Svensson ljuger om munskydden

Måste ju säga att Anita Svensson på Hofors kommun ljuger väldigt övertygande. Det kanske ingår i jobbet.

Hon påstår i en artikel i tidningen om att Hofors kommun vägrar att prata om coronafall, att vi har och har haft IIR-munskydd. Jag jobbar på ett boende i kommunen och de munskydd vi fick för att använda som fanns tillgängliga är inga såna skydd.

De munskydd vi hade tillgängliga var i papper med en liten ögla att dra över örat. Definitivt inte vätskeavvisande. Ingen klämma över näsan. Tror de egentligen används vid mathantering för att skydda maten.

Så det kommunen gör är att leka med människors liv och hälsa. Och då inte bara med anställda och brukare. Utan även anhöriga till dessa.

Hoppas arbetsmiljöverket och skyddsombuden i kommunen sätter skyddsstopp på boendena tills de har riktiga skyddsutrustningar och rutiner.

För ska inte vi gå till jobbet med symtom, ska vi behandla alla brukare med symtom som misstänkt smitta.

Annat vore nonchalant och borde kunna straffas. Vållande till annans smitta eller död torde vara allvarligt.

Undersköterska

SVAR DIREKT:

Det är en omvälvande tid för oss alla i Hofors kommun, länet, landet och världen just nu.

I Hofors kommun arbetar vi hårt med att tillgodose behov inom såväl arbetsmiljö, smittskydd och patientsekretess. Allt det vi gör ska klara balanseras utifrån alla dessa perspektiv. Vi har därför ett gott samarbete med de fackliga organisationerna i detta arbetet. Vi följer Folkhälsomyndighetens och smittskyddets rekommendationer och riktlinjer och vi har kontakt och avstämning med aktörer i regionen flera gånger per vecka för att uppdateras om det senaste som gäller kring Covid-19.

Enligt patientsekretessen får vi som kommun inte berätta om eventuella smittor på ett boende för de som inte har direkt behov av det. Detta hanteras på samma sätt som vid andra smittor. Här går vi efter Region Gävleborgs riktlinjer. Det är värt att nämna att när smitta misstänks eller fastställs ska personalen ha rätt till information och skyddsutrustning.

De munskydd Hofors kommun använder är godkända, typ IIR.

Hofors kommun leker naturligtvis inte med människors liv och hälsa. När smitta konstateras kommer vi att agera för att minimera risken för att andra brukare och vår personal ska smittas.

Jonatan Alamo Block, kommunchef Hofors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare