Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare + svar direkt: Är golf fortfarande en snobbsport i Högbo?

Golfsporten har tidigare kännetecknats av utövare med en snobbig klädstil och en konservativ syn på regler och spelutövning. Med åren har en förändring skett med både enklare regler och slopad klädkod på banorna.

Utvecklingen från det föråldriga och stelbenta synsättet att tillämpa regelboken går dock väldigt sakta på vissa håll. Vi gav oss ut på pay and play-banan (medlemsskap inget krav) i Högbo en lördag. Fyra är aktiva medan en femte kamrat ville göra comeback efter flera års uppehåll. Perfekt tänkte vi att hen kunde komma följa med oss på en runda för att få en nytändning.

Nu säger regelboken att max fyra personer är tillåtna i en boll för att inte stoppa upp bakomvarande spelare. Vi fem saktade dock inte ned det så kallade speltempot utan var själva tvungna att vänta på en 4-boll som gick före oss.

En bit in på rundan kommer banvärdspersonal galopperande och påtalar upprört att vi är fem som spelar i bollen, vilket minsann är förbjudet. Ingen ansats gjordes att påpeka för den 4-boll som gick före oss och stoppade upp att spela enligt de nya reglerna som ska skynda på spelet.

Jättetråkigt att Högbo GK fortfarande lever kvar i det förgångna med en byråkratisk syn på hur golfen ska spelas. Men nya klubbar växer fram, som är flexibla och tillmötesgående, där alla är välkomna bara man sköter sig så att det fungerar ute på banan. Det skapar en familjär och lättsam stämning i kontakten med funktionärer och mellan medlemmarna och ger förhoppningsvis golfen en fortsatt fin framväxt.

Mer golf åt folket

SVAR DIREKT:

Hej

Högbo GK lever definitivt inte i det förgångna med en byråkratisk syn på golfen och är det något vi har massor av så är det familjär stämning på klubben. Däremot förväntar vi oss att våra medlemmar och besökare följer de regler och riktlinjer som finns för oss alla. Vi liksom alla andra golfklubbar har ett max på 4 st. i samma sällskap och det kommer vi att fortsätta att ha framledes.

Vi vill även göra ett förtydligande angående vår 9-hålsbana som är en fullstor medlemsbana som tillåter pay and play-spel om någon i sällskapet är aktiv medlem. Då det var väldigt bokat den aktuella lördagen så kanske det inte fanns möjlighet att dela upp er i en 3- och en 2-boll varför ni valde att gå 5 trots att ni själv säger att det är fel. Den banvärd ni refererar till är en medlem i klubben och gjorde rätt i sitt påpekande att ni var 5 i ert sällskap. Vad sällskapet framför er höll för speltempo är en helt annan fråga.

Vad gäller din benämning snobbsport torde den väl dött ut någon gång på 80-talet och vad gäller golfens regelverk så är det väl det som är själva grunden till spelet och ett ”stelbent” synsätt att tillämpa densamma utgår vi från att alla golfare har.

Välkomna åter, men max 4 i bollen.

Calle Sandegård, klubbchef Högbo Golfklubb

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare