Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare+ svar direkt: Få bort kanadagässen längs stranden i Marma!

Har vid ett flertal tillfällen kontaktat Älvkarleby kommun angående kanadagässen som förorenar längsmed hela stranden i Marma. Det rör sig om cirka 30 gäss.

Först säger de att man får avvakta tills ungarna är flygfärdiga, vilket de varit en längre tid. Sedan säger man att man skall ta tag i detta, men inget händer.

Det man endast gjort är att vid badet lägga ut en läns, som gässen simmar över. Vad händer med barnen som springer i skiten och hur är kvaliteten på badvattnet? Man blir väl tvungen att kontakta andra myndigheter och hoppas att dessa trycker på kommunen. Har under tidigare år också kontaktat kommunen utan få till någon åtgärd.

Less

Svar:

Hej,

Kommunen fick in klagomål på kanadagäss på badplatsen i Marma i slutet på juni. I samråd med skyddsjägare beslutade kommunen att skyddsjakt inte skulle utföras då det var mitt i häckningsperioden, istället installerade kommunen en läns som primär åtgärd. Länsen placerades mellan badbryggan och vid flottarkojan. Det är en beprövad åtgärd, då länsen ska hindrar gässen från att gå upp på land. Det finns även tre fågelskrämmor i form av rovfågelatrapp fastsatt på lina i ett långt spö. Dessa har gett bra effekt men tyvärr har de blivit utsatta för skadegörelse.

Kommunen har nu fått in nya klagomål om att länsen inte fungerar. Personal från Bygg- och miljöavdelningen besökte badplatsen onsdagen den 5 augusti 2020 och kunde konstatera att gässen ändå har tagit sig förbi barriären då fastsättningen av länsen i badbryggan är felaktig monterad och gör att gässen kan gå över den.

Länsen kommer att flyttas av personal från kommunen snarast, därefter kommer kommunen att utvärdera om åtgärderna varit tillräckliga.

De badvattenprover som tagits i sommar har varit tjänliga.

Nina Engevi Miljöinspektör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare