Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare – Svar direkt: Gästrike återvinnare tar betalt för en tjänst de inte utför

Enligt nya beslut hos Gästrike återvinnare ska den bruna komposttunnan inte ställas ut till oss som komposterar själva. Men däremot har man för avsikt att låta oss betala för tömningen av tunnan som varken finns eller behövs.

Kan det vara lagligt att ta betalt för en tjänst som inte utförs?

Gästrike återvinnare betraktar enligt utsago i dagstidning matavfall som en resurs. Ja visst är det en resurs, men den resursen är min. Jag har betalat för den i matvaruaffären. Det är orimligt att jag ska betala för att Gästrike återvinnare vill ha min resurs. Den äger ju jag. Eftersom jag tar hand om mitt matavfall själv och dessutom sedan minst 30 år tillbaka noggrant sorterat allt mitt avfall och därmed inte behöver tömning av den göra tunnan mer än en gång per månad borde jag snarast få sänkt avgift. Det är väl så det ska fungera ur miljösynpunkt.

Birgitta

SVAR DIREKT:

Vad bra att du hemkomposterar och tar tillvara på matavfallet och gör egen jord av det. Om du tycker att det fungerar bra vill vi att du väljer att fortsätta med det.

Det här är bakgrunden till hur vi styrs och sätter priserna i vår avfallstaxa.

Att återvinna matavfall till biogas och biogödsel eller att hemkompostera är två bra omhändertaganden av matavfall och har därför samma avgift. Prissättningen är i första hand miljö- och målstyrande där vi styrs av nationella och regionala mål som säger att matavfallet ska sorteras ut och att vi ska ta tillvara på både energin och växtnäringen i matavfallet. Det hänger även ihop med övergripande mål om att minska på det fossila fordonsbränslet.

I praktiken innebär den här styrningen därför att vi först och främst ska göra biogas och biogödsel av matavfallet. Biogasen gör att vi kan köra fordon i vår region med fordonsgas och minska det fossila bränslet. Biogödslet gör att bönder kan återföra viktiga näringsämnen till åkrarna i vår region, bland annat fosfor som är ett av de grundämnen som på sikt riskerar att ta slut.

Eftersom vi har den här målstyrningen har vi gjort så att alla som sorterar ut matavfallet betalar lika mycket. De som vill hemkompostera får gärna fortsätta med det, men det ska inte vara ett ekonomiskt incitament att ha hemkompost.

Tack för att du är med och bidrar till en värld som räcker längre!

Anette Noack, kommunikatör på Gästrike återvinnare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare