Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare + svar direkt: Hur svårt kan det vara att leverera Arbetarbladet i tid?

Annons

Åter en morgon utan papperstidning, för vilken gång i ordningen efter flytten av tryckningen till Falun vet jag ej. Om det inte är tryckproblem så skylls det på transportproblem. Hur svårt kan det vara att transportera från Falun mot Gävlehållet?

Om ni kunde erkänna att ni helst vill lägga ned papperstidningen bara för att den är för dyr, både att producera och distribuera, skulle jag ha förståelse. Jag är fullt medveten om att man kan läsa tidningen på nätet, men kommer aldrig att sätta mig i "Gustavsbergsfåtöljen" på morgonen med en surfplatta eller dylikt.

Nyhetsflödet i den tryckta tidningen är ett annat problem, kommer två–tre dagar senare än på nätet, det enda som är hyfsat är rapportering om elitsporten. Den lokala sporten har nästan helt försvunnit, förutom vissa läsartexter.

Har läst Arbetarbladet sedan jag lärde mig läsa på sextiotalet, kan bara konstatera att det i dag är bedrövligt överlag, mot sjuttio- och åttiotalet. Trots allt kommer jag att fortsätta läsa den tryckta tidningen ett tag till, då jag anser att den behövs för demokratin.

En uppmaning till er som bara kollar allt på nätet: Lyssna då och då på Victoria Kahns svensktoppshit från 1967, den låten väcker omtänksamhet.

AoS

SVAR DIREKT:

Hej! Vi har precis som du beskriver återkommande haft problem med tryckning och utdelningen av papperstidningen sedan vi bytte tryckpress från Gävle till Falun. De flesta dagar fungerar det alldeles utmärkt, men de dagar som det inte har gjort det har varit för många. Det ber vi om ursäkt för. Att trycka och dela ut en papperstidning är en kedja av händelser som påverkar varandra, om det strular med trycket så kan det i sin tur leda till att tidningsbuden får svårt att hinna med utdelningen. När något inte fungerar som det ska försöker vi alltid vidta åtgärder för att det ska fungera bättre. Därför har vi under sommaren laborerat med trycktider, vi har tillfälligt bytt tryckerier, jobbat med de befintliga pressarna och vi har satt in extra transporter vid behov. Vi försöker alltså hela tiden förbättra det som inte fungerar tillfredsställande. Jag har respekt för att ni som prenumeranter utvärderar oss för hur det fungerar, inte vad vi säger – men för oss är det ändå viktigt att vara uppriktiga med att vi ser problemen, lyssnar på er läsare och vidtar åtgärder.

Vi vill inte lägga ned papperstidningen för er som vill ha den. Däremot lever vi med, och har nu gjort i många år, en verklighet där antalet prenumeranter på papperstidningen blir allt färre medan de digitala läsarna blir allt fler. Det måste vi såklart förhålla oss till. Att papperstidningen skiljer sig från hur den såg under 70-talet och 80-talet är därför inte konstigt. Samtidigt vill vi leverera morgontidningen till er som vill ha den – och det är helt riktigt att det kostar mycket pengar att både trycka och distribuera en tidning, men vi väljer att göra det ändå. I slutändan är det efterfrågan som avgör papperstidningens framtid.

När det gäller själva journalistiken så vill vi att papperstidningen ska vara aktuell. Och vi vill berätta lokala nyheter – även sport. Och elitsporten, som till exempel Brynäs och Sandvikens AIK, är även den lokal.

Att vara förmedlare av lokal journalistik är vårt viktigaste uppdrag – oavsett hur ni väljer att ta del av den. Som alltid är vår svåraste uppgift prioriteringarna, av det skälet att vi inte har möjlighet att vara överallt jämt. Därför gör vi just nu en översyn av vår lokala journalistik – och jag hoppas att resultatet kommer att tilltala dig som prenumerant. Att lokal journalistik behövs för demokratin är vi helt eniga om, även om jag inte enbart tycker att det gäller den tryckta tidningen. Tack för att du läser och för att du bryr dig! Mvh

Jacob Hilding, chefredaktör, Arbetarbladet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare