Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare + Svar direkt: Kan laxen verkligen komma fram i Oslättfors?

Kommentar till artikeln "Gävle och Ockelbo kan köpa flera vattenkraftverk – för att avveckla dem"

Mycket trevligt initiativ det här med att få lax och öring att vandra nordväst efter Testeboån, helst då så långt som möjligt. Bra samarbete mellan Gävle och Ockelbo kommun, vill jag också säga.

Men det är något jag inte får ihop. Hur har ni tänkt er med laxtrappor? Den som finns i Oslättfors idag går inte laxen upp i har jag hört. Stämmer detta?

Dessutom, om ni river de dammar som ni pratar om förändrar ni ju landskapet avsevärt. Mellan Ockelbo och Åmot, för att ta ett exempel, finns Vallssjön och Pålsjön som är avhängiga av dammarna i Strömsborg och Bosågsdammen. Dessa dammar ligger med två kilometers mellanrum, fem kilometer nordväst om Ockelbo, och uppe i Åmot två dammar, Hammardammen mitt i Åmot med fin vattenspegel och Masungsdammen lite längre uppströms som är ett populärt bad och rekreationsställe.

Jag vill att någon som har ansvar för projektet kan kommentera denna insändare så man vet hur ni tänker och om det är genomförbart innan ni lovar för mycket.

Salmo salar

SVAR DIREKT:

Hej Salmo salar,

Tack för dina funderingar.

Vi är just nu inne i en process att Gävle och Ockelbo kommun skall ta ett politiskt beslut om en gemensam avsiktsförklaring med ambitionen att förvärva Nilsson Krafts anläggningar i Testeboån. Avsiktsförklaringen ger oss utrymme att fortsätta jobba i frågan och därefter detaljerna vid i en eventuell affär.

Detaljer som laxtrappor, med mera, blir således en senare fråga, men helt klart finns det numera bättre alternativ som till exempel omlöp runt en befintlig damm.

Vad gäller Vallssjön och Pålsjön så ligger de sjöarna i anslutning, som du nämner, till Bosågen och Strömsborgs kraftstationer, som har andra ägare än Nilsson kraft och innefattar inte denna process. Om de hade gjort det, så kan det bara belysas att Valssjön och Pålsjön fanns redan innan kraftverken och dammarna etablerades i Testeboån och sjöarna dämdes och reglerades med hjälp av en naturlig sjötröskel.

Det finns av oss inga ambitioner att riva några dammar där landskapsbilden har en avgörande betydelse och det är merparten av Nilssons anläggningar i Testeboån.

Med vänliga Hälsningar

Magnus Jonsson (S), kommunalråd, Ockelbo

Erik Holmestig (C), kommunalråd, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare