Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare + svar direkt: Kränkande behandling av boende på Kopphuslandet

Kopphuslandets ekonomiska förening bildades i slutet av 90-talet i samband med att föreningen köpte marken av Stora Enso. Det finns 118 stugor/hus inom föreningen. Området har utvecklats genom åren med bland annat eget vatten och avloppsnät, gatubelysning och oljegrus på vägarna.

Under åren har det blivit fler som har bosatt sig permanent i området, i dagsläget är det cirka 40 hushåll och 80 skattebetalare som bor i området.

För någon vecka sedan fick samtliga husägare ett brev från kommunen att en kontroll skall göras av uppförda byggnader och bryggor inom området. Det fanns även en folder med i brevet som tydliggjorde reglerna. Beslutet av kontrollen grundar sig på anmälningar och klagomål.

Kommunen har genom detta pekat ut Kopphuslandets ekonomiska förening på ett sätt som gränsar till kränkande särbehandling. Hade det varit ett beslut för hela kommunen så hade det varit helt okej. Man har också grundat beslutet på angiveri som för tankarna till forna Östtyskland och Stasi. Skillnaden är att nu gör personal från Bygg- och miljöavdelningen hembesöken.

Vad jag förstår så är beslutet taget av Magnus Grönberg, Socialdemokraterna, ordförande i Byggnadsnämnden. Aktiviteten finns med i kommuns verksamhetsplan. Med detta i åtanke så har man planerat in kränkande särbehandling mot vissa kommuninnevånare.

Det känns mindre bra att betala kommunalskatt i en kommun som hanterar vissa kommuninnevånare på detta sätt.

Snart f.d skattebetalare i Älvkarleby kommun

SVAR DIREKT:

Hej

Som myndighet är vårt uppdrag att göra tillsyn inom bygg- och miljöområdet. Det kan vi göra på eget initiativ, eller när vi fått in en eller flera anmälningar. När vi får in en anmälan är vi skyldiga att handlägga ärendet.

När det kommer till Kopphuslandet har vi på Bygg- och miljökontoret tagit emot flera anmälningar om byggnationer i området. Därför har vi fattat beslut om att genomföra en samordnad tillsyn där vi tittar på området som helhet. Att genomföra den här typen av tillsyn är inget nytt, utan något som vi gör med jämna mellanrum. Ibland handlar det om enskilda branscher, och ibland gäller det särskilda ärendetyper. All tillsyn sker löpande, och beslutet om att genomföra tillsyn på Kopphuslandet innebär inte på något sätt att övrig tillsyn upphör.

Vi valde att gå ut med information om det här till samtliga boende i området och berätta om tillsynen och hur det går till. Det gjorde vi dels för att du ska kunna känna dig trygg med vilka regler som gäller, men även för att skapa möjlighet till dialog.

Jag svarar gärna på frågor om tillsynen, och du är välkommen att kontakta mig via kommunens växel, 026-830 00.

Vänliga hälsningar

Bert-Ola Dahlgren, samhällsbyggnadschef och tillförordnad bygg- och miljöchef, Älvkarleby kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare