Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare – svar direkt: Mackmyra bruks ägare förstör den gamla bruksmiljön

Annons

Det regnar detaljplaner för att som ägaren säger "bevara bruksmiljön". Ändå gör han allt för att förstöra den. Men är drivkraften pengar då finns inga miljöhinder.

Ser man på utvecklingen sedan bruket bytte ägare så har den hela tiden styrts av pengar.

Jag vill erinra om att vid ägarskiftet presenterades ett förslag för att förtäta bebyggelsen med villor, en del placerade mellan Bruksallén och Storåns strand. Byggnadsnämnden i Gävle strök villorna efter stranden men godtog villor i Björkhagen, numera beteshage. Kommunstyrelsen stoppade förslaget och köpte Mackmyraparken för 1 miljon kronor. Därefter planerade kommunen för radhus i Björkhagen. Det stoppades av bruksägaren och kommunen sålde tillbaka parken, utom Björkhagen där detaljplanen fått vila.

Nu ser man till sin förvåning att kommunen lovat bruksägaren att överlämna Björkhagen till bruksägaren. Uttrycket "överlämna" indikerar att det ska ske gratis. Vilka inom kommunen har rätt att överlämna ett markområde till Mackmyra bruk?

Det är något konstigt med förhållandet kommunen och Mackmyra bruk. Vill någon ha uppgifter från kommunens fastighetsbildningsmyndighet blir man hänvisad till drätselkontoret (kommunens ekonomiavdelning, reds. anm). De har inget med fastighetsbildningsmyndigheten att göra. Den står under Lantmäteriverkets ledning.

Den nu presenterade detaljplanen förstör brukets karaktär och golfbanor, kafé med mera förstör bruksparkens miljö om de ingrepp som redan gjorts inte förstört tillräckligt.

Mackmyrafödd

SVAR DIREKT:

Drift av gamla bruksmiljöer är tids-, resurs- och kunskapskrävande verksamheter. Därför är de flesta sålda, uppsplittrade, i dåliga skick, och med oklara framtider. Mackmyra Bruk är inte ett museum utan en levande bruksmiljö, med boende, djur och verksamheter, som drivs av samma familj sedan 200 år.

Insändaren bygger på faktafel.

Det stämmer inte att Mackmyra Bruk stoppade Gävle kommuns planer på radhus. De stoppades av kommunen självt på 70-talet. Det stämmer inte att kommunen har lovat att överlämna hagen till Mackmyra Bruk. Mackmyra Bruk äger den redan. Den ingår i det grönområde med brukspark som Gävle kommun inte orkade sköta under 70- och 80-talen och överlät till Mackmyra Bruk 1991 i nedgånget skick. Den 45 000 kvadratmeter stora parken har sedan dess skötts av Mackmyra Bruk och Bruksparkens vänner utan kostnad för kommunen, öppen för kommunens invånare. Detta är en kostnad för oss men var bättre än att parken förföll ytterligare.

Det stämmer inte att det regnar detaljplaner. Den 28 år gamla detaljplanen över bruksområdet uppdateras nu baserat på en utredning av Länsmuseet. Den har tagit flera år att åstadkomma och såväl kommun, länsstyrelse, länsmuseum, som vi själva, är nöjda med resultatet. Den ger förutsättningar för oss att fortsätta driva denna kulturmiljö. Alla som värnar bruksparken är välkomna att gå med i föreningen www.bruksparkensvanner.se för 100 kronor per år.

Mackmyra Bruk

Rickard och Ragnar Klingberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare