Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare + svar direkt: Nu är det dags att rekrytera för längre period än timmar

På Sandvikens kommuns hemsida finns en fråga under rubriken lediga jobb, om man vill ”hjälpa till inom omsorgen”. I dessa tider finns det säkert många som vill hjälpa till, men främst tror jag de som söker under rubriken lediga jobb vill ha ett meningsfullt och betalt arbete. I dessa tider känns ”att hjälpa till” inom omsorgen lite osäkert för hälsan, både för den som ska hjälpa och bli hjälpt. Eller missuppfattade jag kanske, och annonsen var menad för ”hjälpare” som är friska och vill hjälpa till ideellt?

Måhända är det bara en slump, och inte en tråkig inställning till arbetet som omsorgspersonal, och speciellt till de som kallas in ibland och som timanställda, att det egentligen inte är ett riktigt arbete som utförs, utan du hjälper ”bara” till. Tyvärr blir det då troligen också på bekostnad av kontinuitet, personaltäthet, kläder utrustning, och så vidare.

Men det kanske är nu det är dags att rekrytera för längre period än timme för timme, så de hjälpta inte behöver träffa så många olika personer, och de som redan arbetar får kollegor som ges och tar ansvar.

Men politiker i Sandviken! Det är aldrig för sent att ändra sig! Hjälp hjälparna hjälpa, så att de lugnt och metodiskt med rätt instruktioner och utrustning kan utföra sina arbetsuppgifter. Att lön följer med omsorgspersonalens, i dessa tider ansvarsfulla arbete, borde vara självklart, och något ingen i efterhand vill konstatera, är att de äldre som skulle skyddas och bli hjälpta, istället smittades och dog.

Riskgrupper?

SVAR DIREKT:

Hej! Det stämmer att Omsorgsförvaltningen i Sandvikens kommun är inne i en omfattande rekrytering där vi söker personer som vill hjälpa till i dessa tider. Det rör sig givetvis om korrekta och avtalsenliga anställningar med arbetsuppgifter som är värdefulla för verksamheten. På grund av det förväntade ansträngda läget som följer av Covid-19 ser vi ett behov av att förstärka förvaltningen med ny kompetens. Främst anställer vi vikarier för förvaltningens ordinarie omsorgspersonal, men vi förstärker nu även organisationen med servicepersonal för att fortsatt kunna ge en omsorg och vård av god kvalitet.

Eftersom vi har svårigheter att rekrytera tillräckligt med personer med utbildning och erfarenhet inom vård och omsorg så anställer vi nu medarbetare i denna nya yrkesroll inom förvaltningen, där delar av omsorgspersonalens uppgifter ingår. Exempel på sådana uppgifter kan vara städ, tvätt, kökssysslor, viss administration med mera.

En anställning som servicepersonal, liksom omsorgspersonal, är mycket viktiga och meningsfulla arbeten. Denna anställning har samma rättigheter och skyldighet som övriga inom vård och omsorg. Självklart ser vi till att medarbetare inom omsorgsförvaltningen är skyddade så att de tryggt kan utföra detta meningsfulla arbete.

Nu mer än någonsin är det viktigt att vi hjälps åt och vi behöver många mänskliga resurser som stöttar omsorgens verksamheter i denna svåra tid så att vi kan utföra vårt viktiga samhällsuppdrag.

Maria Lindkvist, Administrativ chef, Omsorgsförvaltningen, Sandvikens kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare