Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare – svar direkt: Tycker Gävle Livsmiljö inte om fåglar?

När jag tidigare i sommar i en insändare frågade varför Gävle kommun avverkat buskar och träd på Alderholmen precis efter midsommar, då fågellivet var som intensivast, blev svaret från Livsmiljö Gävle att provtagningar av marken skulle göras. Tydligen brådskade det.

Under sommaren har jag promenerat regelbundet i området, betong rivs upp ur marken men någon provtagning har jag inte kunnat se. Bygget av Gävle Strand etapp tre kommer heller inte att påbörjas förrän tidigast 2023.

Den onödiga röjningen av fåglars livsmiljö har fortsatt, nu gäller det träd och buskar vid Södra Skeppsbron i höjd med Godisfabriken. Alla yngre träd vid före detta Läkerolparkeringen har fällts, bara två gamla björkar har sparats. Ett tidigare fågelvänligt buskage är nu sorgligt glest och fullt av stubbar.

Förutom att damm och buller från den ofta täta biltrafiken sprids över större ytor kommer detta att leda till att antalet fåglar i området nästa år blir betydligt färre. Idag kan förutom pilfink och kråkor bland annat steglits, rosenfink och stenskvätta ses på platsen.

Vilket är syftet med avverkningarna denna gång? Är tanken att även detta område ska förvandlas till kal och artfattig park? Till glädje för vem? Eller är det nya provtagningar på gång?

Camilla Dal

SVAR DIREKT

Buskaget vid Södra Skeppsbron har gallrats ur då Livsmiljö Gävle fått in flera anmälningar om skymd sikt och trafikfara i korsningar mellan Södra Skeppsbron och tvärgatorna. Vissa av träden på platsen visade sig också vid besiktning vara i dåligt skick och togs därför ner av säkerhetsskäl.

Gävle kommun, Livsmiljö Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare