Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare + Svar direkt: Varför slösar man dricksvatten för att göra snö till Hemlingbybacken?

2017 skrev jag en insändare där jag funderade kring dubbelmoralen från Gävle kommun i varningar om sinande vattenmagasin, uppmaningar om att spara dricksvatten, bevattningsförbud, med mera, samtidigt som Hemlingby slösar dricksvatten för att göra snö. Jag fick svar.

Trots det ser jag samma sak upprepas med uppmaningar i våras/somras och varningar om att det kan bli frågan om vattenransonering, och trots det sprutade Hemlingby med snökanoner i natt. Visst är det fantastiskt, att nu är faran över, vi behöver inte oroa oss inför nästa sommar, eller?

Missförstå mig inte, jag älskar att se mina barn åka nedför backen i Hemlingby, men jag ser hellre att vattenförsörjningen är tryggad till våren som kommer för att slippa restriktioner.

Gästrike vatten uppmanar fortfarande om att dricksvattnet är en resurs som vi måste vara återhållsamma med. Gävletravet kommer att ta sitt vatten från Testeboån, Hemlingby kan ta vatten från andra ställen med hjälp av tankbilar.

Trebor

SVAR DIREKT:

Tack för att du värnar om Gävles dricksvatten!

Här kommer ett gemensamt svar från Fritidsenheten på Gävle kommun och Gävle Vatten.

Vi delar din uppfattning om att det inte är en bra lösning att göra snö av dricksvatten. Det stämmer att det vatten som Hemlingbybacken använder till snökanonerna delvis påverkar den mängd vatten som vi sen har kvar till våren och sommaren. Att långsiktigt hitta en annan lösning är en viktig och prioriterad fråga för Gävle kommun och vi måste hitta en alternativ lösning.

Många faktorer spelar in för att hitta lösningar som passar Hemlingbybacken då området ligger i ett naturvårdsområde samt att det inte finns något självklart alternativ att ta vatten från i direkt anslutning till backen. Gävle kommun kommer under tiden som vi letar andra lösningar tillverka snö på smartaste möjliga sätt. Vi värderar att ha en skidbacke i centrala Gävle högt för att Gävles barn och unga ska få möjlighet att åka skidor. I samverkan med sportoteket kan även barn och unga låna gratis utrustning.

Gävle Vatten är medvetna om att behovet finns av mer dricksvatten i Gävle kommun och att det har varit låga grundvattennivåer de senaste åren. Det innebär att vi aktivt arbetar både med att det dricksvatten vi producerar ska användas på bästa sätt och att vi arbetar för att öka mängden dricksvatten för samhällets behov.

Nu hoppas vi på en snörik vinter! Både för mycket natursnö i skidbacken och stor påfyllning av våra grundvattenmagasinen som ger oss ett bra läge inför sommaren.

Vänliga hälsningar,

Tony Rosén, enhetschef Fritid Gävle kommun

Anneli Westin, avdelningschef kund och verksamhet Gästrike Vatten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare