Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare + svar direkt: Vem vänder man sig till nu när familjestödet läggs ned?

Familjestödet har varit den enda instans utanför skolan där man har kunnat söka stöd och hjälp vid problem med hemmasittare, som jag vet om.

LÄS MER: Populärt familjestöd hotat på nytt – bantas kraftigt när socialtjänsten måste spara

Vart vänder vi oss nu, alla föräldrar som inte inte får iväg barnen till skolan? Vem är ansvarig för att hjälpa skolan, föräldrarna och eleverna att få skolgången att fungera?

Huvudmannen. Pedagogerna, skolkurator, föräldrar. Jag vet. När vi inte räcker till och har kört huvudet in i en tegelvägg – vem vänder vi oss till då?

Det är familjestödet man blir hänvisad till av både BUP och socialen, och de har varit helt fantastiska i sitt stöd.

Det är ändå någonting som fattas i samhället om det inte finns någon som kan hjälpa till att lösa problem med hemmasittandet. Särskilt när alla involverade är öppna för stödet som inte finns.

Nu sitter vi här rådlösa, och har provat allt och lite till och sen ännu mer. Pedagogerna och kuratorn på skolan. Förälder. Samarbetet fungerar.

Men hemma sitter ändå en elev som egentligen vill att det ska fungera, och hamnar i kläm mellan uppgivenheten av att befinna sig på skolan och besvikelsen över att inte kunna vara andra till lags genom att sköta skolan, och sorgen över att inte kunna vara som alla andra och fixa det utan problem – för att uppgivenhet och besvikelsen tar över.

När man redan har provat allt, både hemifrån och från skolan. Vänt upp och ner på kommunen en gång redan, och nu börjar sin andra rond. Vem rycker man tag i då? Vem sitter med lösningen?

Förälder

SVAR DIREKT:

Det är glädjande att höra att du är nöjd med familjestödet och att de varit till stor hjälp för dig och ditt barn. Jag förstår din besvikelse över att det stödet just nu måste begränsas.

I stället för sin ordinarie verksamhet kommer familjestödet under en period att arbeta med barn och ungdomar som är placerade i HVB-hem. Beslutet att begränsa familjestödets verksamhet är tillfälligt.

Vår ambition är att familjestödet kan öppnas igen och fortsätta med sin uppskattade verksamhet så snart det är möjligt.

Lars Lodin, kontorschef, Förebyggande och kompetens, Välfärd Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare