Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svårt hitta äkta bröd på brödhyllan

Det som kännetecknar den moderna brödproduktionen (industribröd) är att det ska ta så kort tid som möjligt att baka brödet, men det skall kunna ligga på butikshyllan så lång tid som möjligt utan att mögla.

En vän till mig har ett bra exempel på detta. Han fick ett bröd bakat 1999, som han lät ligga på brödhyllan hemma. Bäst före datum var 20 jan 2000. Brödet hade i december 2019 inte möglat och var fullt ätbart.

Istället för att låta degen jäsa under en längre tid upptäckte forskarna redan på 1960-talet att man kunde pressa in såväl luft som vatten i degen med hjälp av höghastighetsmixar. Man fördubblade jästmängden och tillsatte kemiska oxidanter och härdat fett för att få rätt struktur. Denna behandling påverkar både smak och näringsinnehåll. Hur många av brödsorterna i din butik skulle idag kunna betraktas som äkta bröd med ordentliga jästider och utan tillsatser?

Hur skall du veta hur det bröd som du håller i handen egentligen har kommit till? En bra början är som vanligt att noggrant studera innehållsförteckningen, ju kortare den är desto bättre! De ingredienser man kan klara sig utan är enligt bagare Andrew Whitley i boken Bread matters är fett, mjölbehandlingsmedel, sojamjöl, emulgeringsmedel, konserveringsmedel och enzymer.

När missnöjet med industribrödet växer svarar branschen med att berika brödet, det vill säga att på konstlad väg tillsätta olika vitaminer och mineraler för att göra det utarmade brödet mera hälsosamt.

Ett exempel på mängden tillsatser som kan finnas är prinsessbakelse som min vän visade mig. Förutom självklara naturprodukter som socker, grädde, mjölk, vetemjöl, mandel och ägg innehöll bakelsen inte mindre än 30 olika tillsatser (varav 17 var E-nummer).

Genom alla de kemikalier som industribrödet innehåller är det meningen att hållbarheten skall öka så mycket att du upplever brödet som färskt trots att det är många dagar gammalt. Förgäves måste man ändå säga. För den som har möjlighet att välja ett äkta färskt bröd blir valet givetvis enkelt.

Det känns naturligt att avsluta med ett bibelord, Jesaja 55:2 "Varför lägger ni pengar på det som inte är bröd?"

Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare