Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svensk skola står inte stark – den står vid klippans kant

Svar till "PISA visar att svensk skola står stark"

Anna Ekström, Patrik Lundqvist och Elin Lundgren – jag vet inte vilken verklighet ni lever i men vi lever uppenbarligen inte i densamma. Jag kom till jobbet för två veckor sedan och fick veta att Sandvikens kommuns skolor kommer att behöva spara cirka 27 miljoner nästkommande år. Detta gör att två lärare som nu går hem på föräldraledighet inte kommer att ersättas av två tjänster om 200 procent, utan av en vikarie på 75 procent.

Vår skola har sedan 2019 redan märkt av regeringens politik då vi 2018 kunde vara 2–4 vuxna i klassrummet, vilket behövs då skolan har 90 procent elever med utländsk bakgrund och då flera av dem bär med sig trauman och språksvårigheter. Men under 2019 har vi alltså varit en lärare i vardera klass, ibland två beroende på om någon enskild elev har lyckats få särskilt stöd.

Ni skriver att det idag arbetar 30 000 fler vuxna i svensk skola. Enligt SIRI, skolverkets egen statistiska portal, arbetade det 2014 (åk 1–9) 78 362,6 lärare och det fanns 949 460 elever, vilket motsvarar 12,12 elever per utbildad lärare. 2018 fanns det 88 192,9 lärare i svensk grundskola (1–9) och 106 8274 elever, vilket ger 12,11 elever per utbildad lärare. Hur ni i detta avseende kan påstå att det finns 30 000 fler anställda inom svensk skola är totalt obegripligt. Ar sanningen den att staten satsat på 30 000 fler rektorer, rastvakter eller städare? Det är i alla fall inte något som jag och mina kollegor märker av.

2019 kom ni med beskedet om lärarassistenter, det skulle vara så fantastiskt. Hur vida dessa assistenter skulle bli en hjälp är en annan diskussion, men när det väl kom till kritan så skulle de enskilda kommunerna få stå för halva kostnaden för dessa assistenter. Tror ni att kommuner som kämpar med att ens ha råd med undervisningspersonal i skolan kommer att satsa på detta? Vilka kommuner är det som får assistenter? Och där rök er likvärdighet.

Den svenska skolan förfaller, rakt framför era ögon. Ni nämner stolt PISA men när vi ser hela bilden visar det sig att andelen elever som inte får delta i PISA på grund av att de har alldeles för låga kunskaper i svenska ökar markant – 2019 var det 11,1 procent som inte fick delta, medan det 2015 var 5,7 procent som inte fick delta.

Jag bara undrar, när tänker ni vakna? Om ni inte ser, kommer ni inte kunna förändra och det är det som skrämmer mig mest.

MissTeatcher

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare