Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sverige behöver ingen kärnkraft

En del debattörer argumenterar för att mer kärnkraft behövs i Sverige därför att vår elanvändning kommer att öka. Men varför dyr och riskfylld kärnkraft när det finns lönsamma förnybara alternativ som kan fylla behoven?

Elanvändningen i Sverige har i stort sett legat stilla de senaste 30 åren (140-150 TWh/år) trots att befolkningen vuxit med cirka 20 procent och bruttonationalprodukten fördubblats under samma tid. Framför oss ser vi en elektrifiering av transportsektorn, stålindustrin, med mera, som tillsamman skulle kunna öka elanvändningen med cirka 20 procent. Det är mindre än det elöverskott som idag exporteras från Sverige. Samtidigt finns energisparplaner på nationell samt regionala och kommunala nivåer som vida överstiger denna ökning i elanvändning. Den som tänker efter inser att en ständigt stigande energianvändning baserad på bränslen (kärnkraft eller fossila) är en omöjlighet.

Det hävdas också att kärnkraft som levererar el kontinuerligt behövs i en framtid som är mer beroende av varierad tillförsel av el från sol och vind. Det är inte sant. Energimyndigheten har undersökt förutsättningarna för ett 100 procent förnybart elsystem i olika scenarier vid 20 procent ökad elanvändning. Man har funnit att 50 procent vindkraft, 3 procent solkraft, 39 procent vattenkraft och 8 procent kraftvärme är ett både realistiskt och ekonomiskt alternativ. Oberoende av vilken framtida elproduktion man väljer krävs en kraftig förstärkning av elnäten för att förhindra effektbrist i södra Sverige, vilket är på gång. För ett elsystem baserat enbart på förnybar energi krävs också en bättre matchning mellan tillgång och efterfrågan vilket klaras med modern styr- och reglerteknik i kombination med korttidslagring av el.

Vindkraften byggs idag ut i rasande takt utan behov av subventioner medan kärnkraftsbyggena i till exempel Finland och England dras med stora fördyringar och förseningar. Förutsättningarna för vindkraft i Sverige är idag väldigt gynnsamma och skulle kunna täcka även en större ökning av elanvändningen. Men ingen elproduktion saknar nackdelar. För vindkraftens del främst visuella störningar. Man kan också sätta ett frågetecken inför det stora utländska kapital som idag investeras i den lönsamma svenska vindkraften. Elproduktion behöver långsiktiga och ansvarstagande ägare.

Mauritz Glaumann, FMKK (Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare