Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sverige ska bli världsledande i användandet av solpaneler

Det är dags för att Sverige att anta ett nytt klimatmål anser vi klimatgubbar: vi ska bli världsledande i användandet av solpaneler! Allt för mycket av den energi människan använder hämtas från fossila bränslen.

Därför är det ett konsekvent och rimligt mål för oss som har höga klimatpretentioner att sätta upp ett ambitiöst mål för användandet av solenergi. Det finns inget som talar emot, det skulle möjligtvis vara att vi idag är rätt långt ifrån att bli världsbäst. Vi får i nuläget bara en procent av all vår el från solpaneler i Sverige.

Vi har en positiv utbyggnad av vindkraft i Sverige, nu ska vi bli ett föredöme även när det gäller solel. Alla kan investera i solpaneler, egna eller i andras. Inte minst i de delar av Sverige som hotas av elbrist på grund av underdimensionerade elledningar är solpaneler en smart idé.

Det är bara att se sig omkring: det finns massor av tak och fasader som saknar solpaneler idag! Inom jordbruket kan vi kombinera odling och solpaneler. Italien lanserade i april ett stöd på 1,1 miljarder euro till ”agrivoltaics” där odling och solceller samsas på jordbruksmark. Kombinationen ger jordbrukaren dubbel nytta av marken. På det sättet kan marken användas både till solelproduktion och livsmedelsproduktion.

Efter den första juli är de svenska reglerna mer generösa för mindre solcellsanläggningar. Men vi har fortfarande begränsade regler för solpaneler som många andra EU länder inte har. Ett exempel är kravet på att det ska finnas nätkoncession, tillstånd att bedriva viss verksamhet, för överföring av el mellan fastighetsägares olika fastigheter. Sverige måste se över sin lagstiftning och ge den svenska solelproduktionen minst lika goda förutsättningar som den har i andra EU-länder.

Solpaneler är ett handfast sätt att fasa ut fossildriven energi. EU länderna behöver all fossilfri el de kan producera för att snabbare få bort våra kolkraftverk.

Gubbar för klimatet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare