Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ta ansvar för vårdpersonalen!

I debatterna som föregått Corona-pandemin har det informerats om hur viktigt det är att skydda de äldre.

Dock har det hittills, som jag upplever det, enbart diskuterats om sjukvården, men det finns också äldreboende, hemtjänst och människor med stöd av LSS. För att inte heller glömma personalen.

Först nu när pandemin i Sverige har om inte stabiliserats, så åtminstone har vissa lättnader gjorts inom förhållningssättet. Då har man börjat prata personal och de äldres situation. LSS situation har man inte överhuvudtaget fört på tal.

Att inte tidigare tagit ansvar inom omsorgen eller inte på ett tidigare stadie, sett till att personal fått den skyddsutrustning som de har haft rätt till. Det anser jag är syniskt av politiker och tjänstemän inom omsorgen.

I Aftonbladet den 16 juli 2020 sade statsministern; ”Och vi sa tidigt till kommuner och regioner, vi tar varenda kostnad! Alla extrakostnader. Tänk inte på kostnader. Gör det som måste göras!”

Kommuner och regioner, med det menas väl att inte behöva tänka på utgifterna på grund av corona-pandemin? För kostnaden beroende av coronan skulle staten stå för.

Undra vad det beror på att man prioriterar bort vissa grupper i samhället (de äldre människorna och LSS). Det är ju de äldre som har byggt upp Sverige, därför tycker jag det är oförskämt, om inte rent sagt ut brottsligt att prioritera bort människor.

I coronas början hörde åtminstone inte jag något politiskt parti diskutera personalsituationen gällande äldreboendet, hemtjänsten och inom LSS.

Mantrat man hör är vikten av att tvätta händerna. Hygien är viktigt, dock är det min uppfattning att undersköterskor och annan vårdpersonal inom dessa yrken, förstår vikten av god hygien.

Jag upplever trots följden av smittskyddsläkares rekommendationer, att det är många äldre som avlidit. Kan det bero på bristfällig skyddsutrustning?

Nu höjs röster på att det behövs skyddsutrustning, vilket de nu efter vad jag har förstått omsider har skett, vissa visir ska tydligen tvättas (spritas), även behövs mer utbildad personal både i dagsläget och i framtiden.

Bemanning av personal verkar ha tydliggjords för politikerna tack vare pandemin, detta som vårdpersonal, anhöriga och övriga medborgare länge varit införstådda med.

Som enbart människa och medborgare i Sverige och Sandviken, har jag bara en sak att säga er, ni politiker och chefer inom kommun och region, SKÄMS!

Sören Hanning, 76 år, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare