Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Undvik lögner – använd feberscanner hos tandläkaren

Det var ett reportage förra veckan på Radio Gävleborg, om tandvårdsklinikerna, och deras situation nu i coronatider. Reportaget handlade om grindvakterna eller kanske man ska kalla dem dörrvakter?

Deras funktion är att stoppa alla patienter som ska in till till tandvården, och fråga dem om de är helt friska och har varit helt symtomfria i 48 timmar. Det innebär att du inte ska haft någon snuva, hosta, halsont, ha nyst eller haft någon huvudvärk på två dygn. Så här års är nog inte många personer som är helt symtomfria.

LÄS MER: Så hanterar Folktandvården coronakrisen – sätter upp trailer vid sjukhuset och grindvakter i receptionerna

I radioreportaget sa man att det inte alls var många patienter som skickades hem. Jag tror faktiskt att många patienter ljuger om sitt tillstånd för att få komma in till tandvården. Man kanske har gått iväg från sitt jobb, tagit bussen eller bilen till tandvården, stoppat pengar i parkeringsautomaten. Då vill man inte ha åkt dit i onödan och förlora arbetsinkomst, utan patienten säger då att hen är kärnfrisk.

Om vi nu skulle göra en jämförelse med en krog, så skulle då dörrvakterna bara fråga om åldern utan att begära legitimation. Då kommer det en sextonåring till dörrvakten och vakten frågar då: Är du arton år? Ja, säger då sextonåringen, för annars skulle hen inte komma in på krogen.

Visst kan det vara bra att ha en extra kontroll hos tandvården. Men om nästan alla svarar att de är friska så blir det ju lite fel. Det kunde kanske kompletteras med en feberscanner mot patienternas pannor?

Patient

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare